Noutăți

2 minute - Timp de citire (452 cuvinte)
Vaccinarea obligatorie nu încalcă drepturile omului - Decizie CEDO
16
  08-04-2021
  3316
  0

Vaccinarea obligatorie nu încalcă drepturile omului - Decizie CEDO

CEDO suprinde cu o nouă decizie care constituie subiect de controversă în momentul de față, și anume vaccinarea obligatorie. Într-o decizie pronunțată la 08.04.2021 în cauza Vavricka și alții vs. Cehia, Curtea consideră că „politica de vaccinare urmăreşte obiective legitime de protejare a sănătăţii, precum şi a drepturilor celuilalt, prin faptul că îi protejează atât pe cei care primesc vaccinurile respective, cât şi pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale”. Astfel vaccinarea obligatorie ar putea fi necesară într-o societate democratică.

În speță este vorba despre vaccinarea obligatorie a copiilor. Respectiv mai multe familii cehe care nu au acceptat vaccinarea copiilor, au suportat consecințele acestei decizii iar copiii nu au fost admiși la grădiniță (dar au fost admiși ulterior la școală). Ei au invocat în fața Curții încălcarea dreptului la respectarea vieții private prevăzut de art. 8 din Convenție.

CEDO consideră că vaccinarea obligatorie a copiilor în Republica Cehă cu un vaccin nonavalent (împotriva a nouă boli, printre care difterie, tetanos, poliomielită) nu constituie o încălcare a dispoziţiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului cu privire la „dreptul la respectarea vieţii private”. Curtea consideră că persoanele care nu se pot vaccina din motive medicale sunt „tributare imunităţii colective pentru a se proteja împotriva bolilor contagioase grave în cauză”.

Așadar vaccinarea obligatorie ar fi în concordanță cu principiul interesului superior al copilului, obiectivul fiind protejarea copiilor împotriva bolilor grave. Deşi, în speță, neadmiterea copiilor la grădiniţă implică pentru ei pierderea unei ocazii cruciale de dezvoltare a personalităţii, Curtea consideră că a fost „vorba de o măsură preventivă mai degrabă decât de una punitivă, ale cărei efecte au fost limitate în timp”.

CEDO consideră că nu este disproporționat ca un stat sa solicite celor pentru care vaccinarea reprezintă un risc minim pentru sănătate să accepte această măsură de protecție practicată universal ca fiind o obligație legală, în numele solidarității sociale, pentru binele copiilor vulnerabili care nu se pot vaccina și depind de imunitatea colectivă.

Întrebarea care stă pe buzele tuturor este – ce efect va avea această decizie în cazul vaccinării anticovid la adulți? Vor putea fi obligați?

În viitorul imediat nu. Vaccinarea este în prezent facultativă. În orice caz, să nu înțelegeți prin vaccinare obligatorie că cineva vă va putea înțepa forțat cu un ac. Refuzul unei obligații legale de a te vaccina va putea constitui o contravenție și ați putea fi amendați în cazul în care se va introduce o asemenea obligație.

Însă un anumit impact e de așteptat. E ușor de imaginat că același raționament pe care l-a avut CEDO în această speță să poată fi aplicat și în cazul adulților în situația unei epidemii. Vom reveni cu analize în momentul în care efectele acestei decizii își vor face apariția.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa