Dreptul familiei

Dreptul familiei

Cauți un avocat specializat în dreptul familiei?

Un avocat bun îți poate oferi sprijin juridic cu privire la custodie copil, pensie de întreținere, alienare parentală, program de vizită minor, suplinire consimțământ pentru călătorii în străinătate, abandon de familie, program de vizită minor, nerespectarea unei hotărâri judecătorești și alte aspecte specifice acestui domeniu. Contactează-ne la 0755627706

Există situații în care foștii soți folosesc copilul sau copiii ca pe un motiv de șantaj emoțional pentru a obține beneficii necuvenite, cu ignorarea completă a principiului interesului superior al copilului. În aceste cazuri aveți nevoie de un avocat specializat în dreptul familiei pentru a restabili dreptatea și a crea un mediu propice pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Nu ezitați să ne contactați!

Alte informații despre subiecte corelate poți găsi pe pagina - Divorț și Partaj

Avocat Divort Timisoara

Alienarea parentală este procesul și rezultatul manipulării psihologice exercitate de către un părinte asupra unui copil, prin care acesta ajunge să arate teamă nejustificată, lipsă de respect sau ostilitate, ură față de celălalt părinte sau de un alt membru al familiei. Citiți mai multe aici..

Dacă custodia e comună, aveți stabilit un program de vizită și totuși părintele la care minorii au domiciliul refuză să vă lase să-i vizitați, puteți merge la un executor judecătoresc cu hotărârea definitivă prin care vi s-a stabilit programul de vizită. De asemenea, puteți formula plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a măsurilor privind încredințarea minorului – art. 379 Cod Penal. Citiți mai multe aici.

Atunci când se pronunță divorțul soților, instanța de judecată stabilește și pensia alimentară datorată copilului/copiilor și poate fi: până la 1/4 din venitul lunar net, în cazul în care există un singur copil; până la 1/3 din venitul lunar net, în cazul în care există 2 copii; până la 1/2 din venitul lunar net, în cazul în care există 3 sau mai mulţi copii. Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane și alte obligații, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

În cazul în care apar modificări în ce privește mijloacele celui care prestează întreținerea și, totodată, a nevoilor celui care primește întreținerea, instanța de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micșora pensia de întreținere sau poate hotărî încetarea plății ei.

Consimţământul celuilalt părinte este necesar pentru deplasarea copilului în străinătate pentru situaţiile în care autoritatea părintească este exercitată în comun de ambii părinţi. Dacă celălalt părinte refuză să-și dea acordul, atunci consimțământul său poate fi suplinit de către instanța de judecată în urma unui proces.

Dacă părintele respectiv refuză nejustificat să își dea acordul, se ajunge la intentarea unui proces având ca obiect suplinirea consimțământului acelui părinte. Cererea se judecă de urgență.

Regula în materie de autoritate părintească este că aceasta se exercită în comun, de către ambii părinți. Cu toate acestea, există cazuri în care instanța judecătorească poate să hotărască exercitarea autorității părintești de către un singur părinte. De exemplu:
  • alcoolismul;
  • boala psihică;
  • dependența de droguri a celuilalt părinte;
  • violența față de copil sau față de celălalt părinte;
  • condamnările pentru infracțiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infracțiuni cu privire la viața sexuală, infracțiuni de violență și orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte a autorității părintești.

Programul de vizită al copilului se stabilește de către judecător în cadrul procesului de divorț iar pentru a-l stabili judecătorul pleacă de la principiul superior al copilului, considerând că pentru o dezvoltare psihică armonioasă este în interesul copilului să păstreze legături constante cu ambii părinți. Citește mai multe aici.

Tăgăduirea paternității este procesul prin care cel considerat tatăl copilului, soțul, demonstrează prin intermediul probei ADN că nu îi aparține copilul. Împrejurarea că un copil este sau nu al tău dă naștere la drepturi și obligații legale conform legii.

Stabilirea paternității este procesul prin care tatăl natural al unui copil demonstrează în instanță, prin intermediul probelor ADN, că într-adevăr este tatăl copilului ceea ce îi va conferi drepturi și obligații cu privire la copil, inclusiv dreptul de a dobândi custodia exclusivă în cazurile în care mama copilului nu îi poate oferi condiții satisfăcătoare de creștere.

După caz, se poate cere un ordin de protecție temporar și evacuarea tatălui din locuința comună sau chiar decăderea sa din drepturile părintești dacă faptele sunt grave. Răspunsul este valabil și pentru mama care este părinte abuziv.

Avocat dreptul familiei Timișoara - Alexandru Mușătoiu
Custodie | Domiciliu minor | Întreținere copil minor

Dreptul familiei este ramura de drept privat care reglementează raporturile personale și patrimoniale care izvorăsc din căsătorie, adopție și raporturile asimilate de lege. Cabinetul nostru de avocatură oferă consultanță, asistență și reprezentare juridică în desfacerea căsătoriei (divorț), partajul drepturilor şi obligaţiilor soţilor, încredinţarea şi ocrotirea intereselor minorilor, stabilirea și tăgăduirea paternității, adopții, violență domestică, protecția minorului, servicii care includ și redactarea documentelor juridice necesare: cereri (de divorț, partaj, încredințare minori), întâmpinări, cereri precizatoare, tranzacții pentru partaj, înțelegeri, suplinire consimțământ, concluzii scrise și alte documente.

Cabinet de avocat Alexandru Mușătoiu – sună-ne la 0755627706 sau programează o întrevedere.

Cabinet de avocat Alexandru Mușătoiu – sună-ne la 0755627706 sau programează o întrevedere.

Cabinet de avocat Alexandru Mușătoiu – sună-ne la 0755627706 sau programează o întrevedere.

Cabinet de avocat Alexandru Mușătoiu – sună-ne la 0755627706 sau programează o întrevedere.
Pentru orice probleme de dreptul familiei vă rugăm să ne contactați.
Programează o întrevedere