Daune accidente

Daune accidente

Cauți un avocat specializat în accidente rutiere și daune auto?

Un avocat bun îți poate oferi sprijin juridic cu privire la stabilirea daunelor morale și materiale în caz de accident rutier, negociere cu compania de asigurări, RCA, punctajul traumatologic și alte aspecte specifice acestui domeniu juridic. Contactează-ne la 0755627706

În cazul în care ați fost victima unui accident rutier trebuie să obțineți un certificat medico-legal care să ateste vătămările cauzate și să păstrați toate chitanțele și certificatele medicale pe care le primiți. Apoi, în cel mai scurt timp, luați legătura cu un avocat specializat în accidente rutiere. Nu acceptați să semnați contracte în spital sau cât timp încă nu v-ați revenit din șoc!

Avocat Daune Accidente Timisoara

În funcție de gravitatea accidentului și urmările sale, daunele pot varia. Citește mai multe despre acest subiect aici.

În cazul în care ați fost victima unui accident rutier trebuie să obțineți un certificat medico-legal care să ateste vătămările cauzate și să păstrați toate chitanțele și certificatele medicale pe care le primiți. Apoi, în cel mai scurt timp, luați legătura cu un avocat pentru a vă ajuta să depuneți o plângere prealabilă împotriva celui care a cauzat accidentul. Important este ca plângerea să fie depusă în termen de 3 luni de la data producerii accidentului. De asemenea, nu semnați nicio hârtie cu societatea de asigurări sau cu șoferul vinovat de producerea accidentului înainte de a discuta cu un avocat.

În cazul unui accident auto atât victimele directe care au suferit o vătămare fizică, cât și victimele indirecte (rude apropiate ale victimei în cazul în care aceasta a decedat) pot cere despăgubiri. Există însă și posibilitatea ca alte persoane, care nu sunt rude apropiate cu victima defunctă, de a primi despăgubiri dacă probează legătura de afecțiune cu victima decedată.

Da! Situațiile în care asigurătorul RCA nu este obligat să plătească despăgubiri sunt reglementate de art. 12 din Legea 132/2017. Printre cele mai frecvente se numără:
  • cazurile în care proprietarul, utilizatorul sau conducătorul vehiculului vinovat nu are răspundere civilă, dacă accidentul a fost produs într-un caz de forţă majoră, din culpa exclusivă a persoanei prejudiciate sau din culpa exclusivă a unei terţe persoane;
  • în cazul în care culpa este exclusiv a persoanei prejudiciate;
  • prejudiciile cauzate în situaţiile în care nu se face dovada valabilităţii la data accidentului a asigurării RCA sau asigurătorul RCA nu are răspundere.

Stabilirea despăgubirilor datorate în urma unui accident rutier se poate face și pe cale amiabilă. Modul de cuantificare al leziunilor traumatice se face în baza punctajului traumatologic comunicat de Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" Bucureşti. Așadar este un mod de cuantificare al despăgubirilor pe cale amiabilă. Detaliile tehnice le puteți găsi în Ordinul 1/2022 1/2293 emis de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Cabinet de avocat Alexandru Mușătoiu – sună-ne la 0755627706 sau programează o întrevedere.

Avocat accidente rutiere Timișoara - Daune - Avocat Alexandru Mușătoiu
Daune accidente rutiere | Asigurări | Despăgubiri | Daune morale

În cazul în care ați fost implicat într-un accident rutier produs din vina altui conducător auto, în urma căruia au rezultat daune materiale și vătămări ale integrității corporale și sănătății, aveți dreptul la repararea integrală a prejudiciului cauzat, care se compune din pierderea efectiv suferită, beneficiul nerealizat și daune morale.

Pentru recuperarea prejudiciului trebuie să vă adresați asiguratorului RCA al autoturismului care se face vinovat de producerea accidentului. Daunele vă vor fi acordate chiar și dacă autorul accidentului a rămas neidentificat, dar a fost identificat autoturismul și acesta este asigurat.

Potrivit Legii nr. 132/2017, limitele maxime pe care le poate acoperi asigurarea RCA în cazul unui accident sunt: 1.220.000 Euro - pentru prejudicii materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, și 6.070.000 Euro - pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident (daune morale), indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.

De asemenea, despăgubirile se acordă atât victimelor aflate în autoturismul nevinovat de producerea accidentului cât și persoanelor aflate în interiorul autoturismului care a produs accidentul, cu excepția șoferului vinovat. Prin urmare, chiar dacă șoferul mașinii în care v-ați aflat se face vinovat de producerea accidentului, provocându-vă astfel vătămări, aveți dreptul la despăgubiri.

Refuzul des întâlnit al societăților de asigurare de a acorda despăgubiri la nivelul cuvenit și încercarea acestor societăți de a determina victimele unor accidente să accepte compensații mult sub valoarea reală a prejudiciului, conduc adesea la procese în fața instanțelor judecătorești și, implicit, la nevoia de a fi asistat și reprezentat de către un profesionist în domeniu.