Noutăți

2 minute - Timp de citire (416 cuvinte)
pensie-strainatate-sua
5
  29-03-2023
  1743
  0

Pensii – perioada lucrată în SUA se va putea cumula cu cea lucrată în România

Un pas important în domeniul pensiilor a fost făcut joi, 23.03.2023 de către Ministerul Muncii, când a fost semnat un acord între România și Statele Unite ale Americii care va putea permite cumularea perioadelor lucrate în ambele țări în momentul pensionării.

După ratificarea acordului de către Parlamentul României, atât românii cât și americanii care au lucrat pe teritoriul ambelor state vor putea beneficia de o pensie cumulată, calculată proporțional cu perioada de asigurare realizată în fiecare stat. Acordul prevede, de asemenea, exceptarea angajaților detașați pe teritoriul celuilalt stat de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați.

Ce înseamnă cumularea pensiilor din mai multe state?

Pentru a asigura dreptul la acordarea unei pensii proporționale cu perioada lucrată de o persoană atunci când aceasta a fost angajată în mai multe țări, contribuțiile de asigurare socială din fiecare stat în care persoana a lucrat vor fi cumulate într-o singură pensie.

Pot primi pensie cumulată și dacă am lucrat în alte state din Uniunea Europeană?

Conform legislației în vigoare, în prezent, se pot cumula perioadele lucrate pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene cu cele lucrate pe teritoriul României.

Din ce alte state mai pot fi cumulate pensiile?

România are semnate acorduri bilaterale privind sistemul social de asigurări și cu Macedonia, Turcia, Coreea de Sud, Moldova, Canada, Maroc, Armenia, Belarus, Ucraina, Rusia și Israel.

De ce acte am nevoie pentru a beneficia de pensia comunitară?

Pentru a beneficia de pensia comunitară pentru limită de vârstă, cea anticipată şi cea anticipată parţial, persoanele care locuiesc pe teritoriul unui stat membru trebuie să trimită, împreună cu cererea de pensie, următoarele documente  Casei de Pensii din țara în care locuiesc sau din ultima țară în care au lucrat:

  • formularul de cerere E 202 ;
  • formularul E 207 ;
  • declarația pe propria răspundere ;
  • copie după actul de identitate românesc – dacă dețin dubla cetățenie sau dacă au menținut cetățenia română ;
  • carnetul de muncă original sau în copie certificată de instituțiile competente din străinătate ;
  • livretul militar original sau în copie certificată de instituțiile competente din străinătate ;
  • diplomă de studii original sau în copie certificată de instituțiile competente din străinătate sau adeverință din care să rezulte durata normală, perioada studiilor, certificarea absolvirii acestora precum și forma de învățământ;
  • adeverință privind sporurile și adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă.

Așadar, cetățenii români care au lucrat atât în țară cât și în străinătate pot beneficia de o pensie cumulată în funcție de perioada lucrată în fiecare stat.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa