Noutăți

2 minute - Timp de citire (387 cuvinte)
Insolvența în starea de urgență
28
  07-05-2020
  2218
  0

Insolvența în starea de urgență

Deschiderea procedurii insolvenței la cererea debitorului se va judeca și în perioada stării de urgență. Prin Hotărârea nr. 707 din 30.04.2020, Consiliul Superior al Magistraturii a completat lista cauzelor care se judecă pe durata stării de urgență. Din perspectiva insolvenței, vor putea fi judecate cererile debitorilor de deschidere a procedurii insolvenței. De asemenea, se vor judeca suspendările măsurilor contestate ale administratorului judiciar, sau alte cereri pentru care nu se impune citarea părților.

Pe de altă parte, ca regulă, nu se vor judeca opozițiile creditorilor sau apelurile altor părți interesate împotriva încheierii de deschidere a procedurii deoarece implică citarea părților.

Pentru claritate, cereri privind deschiderea procedurii insolvenței pot face oricând atât creditorii cât și debitorii, însă judecarea lor a fost până de curând suspendată în perioada stării de urgență. În baza Hotărârii CSM nr. 707, cererile făcute de către debitori vor fi și judecate.

Mai exact, în prezent, în materia insolvenței se judecă:
- cererile de deschidere a procedurii insolvenței întemeiate pe prevederile art. 66 alin. (10) din Legea 85/2014 – cererile de deschidere a procedurii insolvenței la cererea debitorilor,
- cererile de suspendare a măsurilor contestate ale administratorului judiciar/ lichidatorului prevăzute de art. 59 alin (7) din Legea nr. 85/2014 – cererile de suspendare a măsurile adoptate de administrator/lichidator și cuprinse în raportul de activitate.
- cererile de suspendare a executărilor întemeiate pe prevederile art. 66 alin. (11) din Legea nr. 85/2014 (acestea erau prevăzute într-o hotărâre anterioară CSM)

Astfel, debitorul în dificultate financiară poate solicita deschiderea procedurii insolvenței, iar potrivit art. 75 din Legea nr. 85/2014, de la data deschiderii procedurii insolvenței se suspendă de drept toate acțiunile judiciare, extrajudiciare și măsurile de executare silită pentru realizarea creanțelor împotriva debitorului. Așadar, deschiderea procedurii insolvenței ar putea reprezenta un remediu pentru acei debitori asaltați cu proceduri de executare silită, pentru a încerca să se redreseze financiar.

Pe de altă parte, chiar dacă judecarea cererilor de deschidere a procedurii insolvenței formulate de către creditori este suspendată în prezent, aceștia pot avea totuși un interes practic să le formuleze deoarece vor avea prioritatea în ce privește desemnarea practicianului în insolvență. Astfel, potrivit Legii insolvenței, dacă creditorii formulează cereri de deschidere a procedurii anterior cererii formulate de către debitor sau chiar ulterior, dar pană la soluționarea cererii formulate de către debitor, aceștia vor avea prioritate în desemnarea practicianului în insolvență.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa