Noutăți

2 minute - Timp de citire (375 cuvinte)
Insolvența și falimentul – în creștere cu 20% în 2023
6
  03-01-2023
  1163
  0

Insolvența și falimentul – în creștere cu 20% în 2023

Se estimează că insolvența, restructurarea, reorganizarea și falimentul, vor cunoaște o creștere de 20% în 2023 raportat la 2019. Un studiu preluat de Ziarul Financiar prevede că anul 2023 va fi marcat şi el, ca şi 2022, de inflaţie record, de dobânzi în creştere şi de un consum privat precaut, toţi aceşti factori urmând să îşi pună amprenta asupra mediului de business local, dar şi global.

Insolvența diferă major de la o țară la alta, spre exemplu în Coreea de Sud, numărul de companii care vor intra în incapacitate de plată urmează să fie cu 59% mai mic în 2023 decât în 2019. Tot pe minus vor fi şi o serie de ţări din Europa, precum Cehia (-15%), Olanda (-16%) sau Slovacia (-14%).

Dar majoritatea țărilor din Europa vor resimţi însă problemele economice şi politice din plin, iar acest fapt se va reflecta şi în numărul de insolvenţe. România este una dintre aceste ţări. Pe plan local, numărul de companii care vor intra în incapacitate de plată va fi cu 20% mai mare decât în 2019, se arată în studiu. În România, numărul insolvenţelor a crescut cu 10,7% în primele 9 luni ale lui 2022 faţă de perioada similară a anului trecut, în linie cu aşteptările la nivel global pentru anul curent, arată aceeaşi sursă. Deşi este o creştere de două cifre care vine pe fondul înrăutăţirii fundamentelor macroeconomice afectate de inflaţie şi acutizate de impactul războiului din Ucraina, se remarcă totuşi o uşoară încetinire faţă de luna precedentă când avansul pe primele 8 luni a fost de 11,3%.

Insolvența și mecanismele de prevenire ale insolvenței (concordatul preventiv) pot fi colacuri de salvare pentru orice afacere. Falimentul în procedură simplificată se aplică doar în cazul lipsei oricăror șanse de redresare. Pentru acest motiv, insolvența fiind o procedură complexă, este bine să consultați întotdeauna un specialist în domeniu înainte de a decide „să băgați firma în faliment”. De asemenea, este bine să apelați la un profesionist și când cererea de deschidere a insolvenței vine din partea unui creditor, existând multe probleme sensibile în cadrul unei proceduri de insolvență, cum ar fi de exemplu angajarea răspunderii organelor de conducere ale societății, care, dacă se dispune, înseamnă că veți răspunde pentru datoriile existente inclusiv cu bunurile proprietate personală.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa