Noutăți

2 minute - Timp de citire (311 cuvinte)
Dreptul Muncii – noi modificări
16
  10-10-2020
  4196
  0

Dreptul Muncii – noi modificări

Dreptul muncii a suferit mai multe modificări acest an, de la cele privind hărțuirea morală la locul de muncă la prezentele modificări conținute de Legea nr. 213/2020. Prin această lege, se modifică Codul Muncii și se adaugă câteva prevederi noi.

În esență, modificările sunt următoarele:

1. La negocierea, încheierea sau modificarea contractului individual de muncă, salariații vor putea fi asistați de un consultant extern specializat în legislația muncii sau de un membru sindical. Practic, orice persoană poate fi asistată la încheierea contractului individual de muncă de un avocat specializat în dreptul muncii sau un alt expert specializat în legislația muncii.

2. Se instituie procedura concilierii, soluționării amiabile a conflictelor de muncă. Aceasta se va desfășura cu ajutorul unui consultant extern care poate fi un avocat, un expert în legislaţia muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislaţia muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părţile să acţioneze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaţilor recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părţi conform înţelegerii acestora. Acest consultant extern poate fi ales liber de orice angajat sau angajator, beneficiile acestei proceduri fiind viteza de desfășurare mult mai mare decât cea a unui litigiu.

3. Cercetarea disciplinară. Angajatorul va putea apela la un consultant extern în vederea efectuării cercetării disciplinare. Iar salariații vor putea fi asistați în timpul cercetării disciplinare de către avocat, de un expert în legislația muncii sau de un mediator specializat în legislația muncii ori de un membru sindical.

4. Resurse umane și salarizare. Fiecare angajator va putea să își organizeze activitatea de resurse umane și salarizare intern, prin constituirea unui departament aferent sau desemnerea unei persoane responsabile, contractul de muncă și fișa postului modificându-se în concordanță, sau prin externalizarea acestei activități către servicii specializate care trebuie să fie coordonate de un expert în dreptul muncii.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa