Noutăți

4 minute - Timp de citire (739 cuvinte)
contraventie-filmari-camera-bord
2
  21-10-2023
  1748
  0

Contravențiile filmate vor fi amendate – Big Brother

Printre numeroasele schimbări ale Codului rutier pe care Ministerul Afacerilor Interne dorește să le realizeze, se numără și faptul că șoferii vor putea fi sancționați și în baza unor filmări primite de la alți participanți la trafic.

Conform noului proiect de OUG, polițistul rutier poate constata contravenții și cu ocazia verificării unei sesizări cu privire la o posibilă faptă de nerespectare a unei reguli de circulație de către un conducător de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, a cărei producere a fost percepută de către un alt participant la trafic și surprinsă de acesta într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”. Actualele reglementări prevăd faptul că polițiștii nu pot constata o contravenție decât în mod direct sau cu ajutorul unor mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.

Dacă proiectul va fi aprobat, cei care au fost martorii unor evenimente în trafic sau ale unor încălcări ale regulilor de circulație, vor putea încărca înregistrările făcute cu camera de bord a mașinii sau cu telefonul mobil pe o platformă informatică destinată furnizării de servicii electronice.

Cu toate acestea, pentru a putea fi valabile, înregistrările trebuie să conțină următoarele informații:

  • extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde posibila faptă contravențională percepută de participantul la trafic;
  • data și ora când a fost surprinsă posibila faptă contravențională;
  • vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz;
  • semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care a fost surprinsă posibila faptă contravențională, relevantă pentru constatarea acesteia.

Poliția rutieră în raza căreia au fost înregistrate posibilele contravenții va avea competența de a analiza sesizările primite. În cazul în care înregistrările lipsesc, nu conțin toate informațiile necesare, cel care a făcut sesizarea refuză să declare pe propria răspundere cu privire la faptele semnalate sau sesizarea  a fost primită după mai mult de 30 de zile de la data surprinderii faptelor, aceasta se clasează fără nicio altă formalitate.

În baza sesizărilor primite, polițiștii vor putea sancționa următoarele contravenții:

  • nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului;
  • adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;
  • neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului;
  • neacordarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept;
  • nerespectarea regulilor privind depășirea;
  • neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/ sau sonore sunt în funcțiune;
  • efectuarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă sau pe drumul expres, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulației în sens contrar sensului de circulație, a circulației sau traversării de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile.

Conform proiectului, procesele-verbale privind astfel de contravenții surprinse de participanții la trafic vor putea fi încheiate și în lipsa contravenientului, după ce identitatea acestuia a fost stabilită și fără a mai fi nevoie de confirmarea faptelor de către martori.

În mod evident, cât timp poți fi amendat în baza unei filmări trimise de un alt participant la trafic, vei putea fi amendat și în baza imaginilor surprinse de camerele fixe de supraveghere a traficului. Poliția Română va primi în mod automat de la administratorii drumurilor publice, prin intermediul unor sisteme de comunicații securizate, semnalări și date de monitorizare a traficului care pot viza:

  • limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
  • interdicția sau restricția de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
  • semnificația culorii roșii a semaforului;
  • interdicția de a conduce pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată;
  • trecerea la nivel cu calea ferată;
  • interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile
  • publice;
  • depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată.

Sistemul care va colecta și prelucra datele provenite din supravegherea traficului rutier se numește e-SIGUR. Iar acest sistem va fi integrat cu evidența populației, registrul de permise, registrul de pașapoarte și așa mai departe, întru biruința răsunătoare a digitalizării supravegherii populației. E pentru siguranța voastră! UE și-a asumat obiectivul de a reduce spre zero decesele din cauza accidentelor rutiere până în 2050 – „Vision Zero” se numește – îl găsim un nume potrivit, chiar zero viziune este.

Puteți viziona proiectul aici.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa