Printre numeroasele schimbări ale Codului rutier pe care Ministerul Afacerilor Interne dorește să le realizeze, se numără și faptul că șoferii vor putea fi sancționați și în baza unor filmări primite de la alți participanți la trafic.

Conform noului proiect de OUG, polițistul rutier poate constata contravenții și cu ocazia verificării unei sesizări cu privire la o posibilă faptă de nerespectare a unei reguli de circulație de către un conducător de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, a cărei producere a fost percepută de către un alt participant la trafic și surprinsă de acesta într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”. Actualele reglementări prevăd faptul că polițiștii nu pot constata o contravenție decât în mod direct sau cu ajutorul unor mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.

Dacă proiectul va fi aprobat, cei care au fost martorii unor evenimente în trafic sau ale unor încălcări ale regulilor de circulație, vor putea încărca înregistrările făcute cu camera de bord a mașinii sau cu telefonul mobil pe o platformă informatică destinată furnizării de servicii electronice.

Cu toate acestea, pentru a putea fi valabile, înregistrările trebuie să conțină următoarele informații:

Poliția rutieră în raza căreia au fost înregistrate posibilele contravenții va avea competența de a analiza sesizările primite. În cazul în care înregistrările lipsesc, nu conțin toate informațiile necesare, cel care a făcut sesizarea refuză să declare pe propria răspundere cu privire la faptele semnalate sau sesizarea  a fost primită după mai mult de 30 de zile de la data surprinderii faptelor, aceasta se clasează fără nicio altă formalitate.

În baza sesizărilor primite, polițiștii vor putea sancționa următoarele contravenții:

Conform proiectului, procesele-verbale privind astfel de contravenții surprinse de participanții la trafic vor putea fi încheiate și în lipsa contravenientului, după ce identitatea acestuia a fost stabilită și fără a mai fi nevoie de confirmarea faptelor de către martori.

În mod evident, cât timp poți fi amendat în baza unei filmări trimise de un alt participant la trafic, vei putea fi amendat și în baza imaginilor surprinse de camerele fixe de supraveghere a traficului. Poliția Română va primi în mod automat de la administratorii drumurilor publice, prin intermediul unor sisteme de comunicații securizate, semnalări și date de monitorizare a traficului care pot viza:

Sistemul care va colecta și prelucra datele provenite din supravegherea traficului rutier se numește e-SIGUR. Iar acest sistem va fi integrat cu evidența populației, registrul de permise, registrul de pașapoarte și așa mai departe, întru biruința răsunătoare a digitalizării supravegherii populației. E pentru siguranța voastră! UE și-a asumat obiectivul de a reduce spre zero decesele din cauza accidentelor rutiere până în 2050 – „Vision Zero” se numește – îl găsim un nume potrivit, chiar zero viziune este.

Puteți viziona proiectul aici.