Noutăți

3 minute - Timp de citire (577 cuvinte)
Avocat online
15
  05-12-2020
  2812
  0

Avocat online

Angajarea unui avocat online, a unui cabinet de avocatură sau a unei firme de avocatură, mai ales în cazul unor litigii, poate fi un moment delicat. Evident, toată lumea vrea să angajeze un avocat bun, doar să-l și nimerești așa! Am precizat litigii deoarece consultanța juridică se facturează, de obicei, orar și plata devine scadentă după livrarea raportului de consultanță, iar dacă nu ești mulțumit, nu vei mai apela la avocatul respectiv în viitor. În plus, poți oricând solicita o altă consultanță de la alt avocat. (de plătit trebuie să plătești întrucât contractul de asistență juridică constituie titlu executoriu și te vei trezi cu executorul judecătoresc la ușă)

În schimb, un litigiu pierdut definitiv, rămâne pierdut și nu prea mai poți face nimic cu excepția câtorva cazuri special prevăzute de lege. Practic, trebuie să angajezi un om pe care nu l-ai mai văzut niciodată, dacă locuiești în străinătate probabil că nici nu ai auzit de el vreodată, să îl plătești (litigiile tot timpul se plătesc anticipat, măcar parțial) și să ai încredere că va lupta pentru cauza ta fără să ai vreun control asupra muncii lui și fără să știi efectiv tot ce face sau nu face pentru tine. Cam multe necunoscute, nu?

M-am referit în mod special la românii din diaspora pentru că de la asemenea distanță e și mai greu să ai un control. Trebuie să împărtășești uneori detalii foarte personale, în cazuri de dreptul familiei de exemplu, în țară nu prea poți veni în această perioadă pentru că riști 2 săptămâni de carantină în funcție de țara din care vii. Și atunci care sunt faptele și indiciile care îți dau o garanție că ai ales un avocat bun?

În primul rând, ascultă-ți intuiția! Sună a clișeu dar nu e. Intuiția noastră, instinctul, ne cam anunță tot timpul dacă suntem pe drumul bun sau am deviat, trebuie doar să ne relaxăm, să ne liniștim și să o ascultăm. Am mai dezvoltat acest subiect în urmă cu ceva timp în acest articol.

Apoi, foarte important, fii atent la comunicare. Ea trebuie să fie facilă și să decurgă natural. Un avocat bun și sincer comunică deschis, folosește toate căile digitale de comunicare și te informează cu privire la toate demersurile pe care le face în numele tău. Îți dă informații clare și verificabile, nu informații de genul că ”i s-a șoptit lui ceva la ureche pe coridorul tribunalului” și tu nu ai absolut niciun mod de a verifica. Este implicat și cere implicare din partea ta, până la urmă e problema ta nu a lui. Folosește un limbaj intelegibil și nu limbajul juridic de lemn, pe care îl înțeleg doar juriștii. Per total, comunicare, conexiunea trebuie să fie una bună.

Un alt indiciu, nu mai puțin important, este un comportament uman normal. Chiar dacă comportamentul de business presupune o anumită etichetă, până la urmă, omul rămâne om, cu plusuri și cu minusuri. Dacă avocatul este deosebit de ceremonios, exagerat de politicos, tot timpul lucrurile sunt roz, orice se poate rezolva pocnind din degete, tu – clientul lui ești ”cel mai minunat” de pe planetă, ai dreptate tot timpul cu orice spui - un astfel comportament ar trebui trecut, vorba englezilor, la categoria ”red flag”.

Uneori poți nimeri prost chiar atent fiind dar probabilitatea e mult mai mică. În cele din urmă e datoria ta să te asiguri că angajezi omul potrivit pentru a rezolva o problemă importantă pentru tine. (ai remarcat? – am zis omul, nu avocatul)

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa