Imobiliare – închirierea unei proprietăți prin Booking sau Airbnb
Închirierea în regim hotelier a devenit foarte răspândită în ultimii ani datorită diverselor platforme precum Airbnb sau Booking, Travelminit, Turistinfo, Trigavo și multe altele. Acestea oferă, de cele mai multe ori, alternative mai ieftine de cazare și oferă clienților posibilitatea de a lua legătura cu proprietarul locației.
Însă nu tot timpul anunțurile de închiriere sunt fidele realității iar clienții plătesc pentru o locație care, de fapt, nu corespunde cu cea postată online. Având în vedere faptul că pe aceste platforme oricine (persoană fizică sau juridică) poate oferi spații de cazare, clienții pot cădea ușor pradă înșelătoriilor.
Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a închiria o proprietate în scop turistic?
În cazul persoanelor juridice situația este mai simplă, deoarece, de cele mai multe ori, cei care se ocupă cu închirierea diverselor spații de cazare au ca și obiect de activitate turismul. Însă, și persoanele fizice pot să își pună la dispoziția turiștilor spațiile de cazare pe care le au în proprietate sub condiția de a îndeplini câteva criterii.
În primul rând, cei care doresc să închirieze în regim hotelier, o cameră, un apartament sau orice alt tip de spațiu, trebuie să obțină un certificat de turism eliberat gratuit de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. În lipsa acestui certificat de clasificare, așa cum mai este numit, persoana nu poate închiria imobile în scop turistic, cel puțin nu în mod legal. Pentru obținerea acestui persoana interesată trebuie primească în prealabil acordul vecinilor cu care are pereți comuni sau acordul asociației de proprietari. Obligativitatea obținerii acestui certificat reiese din O.G. nr. 58/1998 care prevede la art. 28 că „În scopul protecţiei turiştilor, oferirea, comercializarea, vânzarea serviciilor şi a pachetelor de servic ii turistice, precum şi crearea de produse turistice pe teritoriul României pot fi realizate numai de către agenţii economici din turism autorizaţi de Ministerul Turismului, posesori de licenţe în turism sau de certificat de clasificare, după caz.”
În al doilea rând, cei ce doresc să își închirieze imobilul în scop turistic, trebuie să știe că nu pot închiria o locație pentru mai puțin 24 de ore și mai mult de 30 de zile pentru aceeași persoană. Pe lângă aceste două criterii, proprietarii care obțin venituri din închirierea imobilelor în regim hotelier sunt obligați să le declare la organele fiscale prin declarația anuală de venit. Acestei forme de venit îi va fi aplicabil un impozit de venit de 10% calculat la venitul brut reprezentat din „totalitatea sumelor de bani și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură stabilite potrivit contractului încheiat între părți, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul încasării acestora”, conform art. 84 alin. (1) Cod Fiscal.
Ce trebuie să știe cei care fac rezervări de pe Booking, Airbnb etc.?
În primul rând, platformele precum Booking sau Airbnb, care deja au fost folosite de sute de mii de utilizatori, au criterii de selectare a celor care se înregistrează și modalități prin care clienții pot oferi feedback sau sesiza nereguli. Dar asta nu înseamnă că aceste platforme își asumă răspunderea pentru eventualele neplăceri iar serviciile de remediere a disputelor sunt de obicei greoaie și durează mult.
- Căutați unitatea de cazare pe mai multe site-uri
Primul lucru pe care îl puteți face este să vă asigurați că acea cazare există în realitate iar datele de contact și locația sunt veridice. Căutați pe alte site-uri și dacă, de exemplu, adresa nu este aceeași peste tot, ar putea fi un semn că este un anunț fals. La fel puteți proceda și cu numărul de telefon. De asemenea, unele unități de cazare au site-uri proprii unde afișează informații despre serviciile oferite dar și imagini cu împrejurimile si interiorul clădirilor. De regulă, acestea sunt unități de cazare pe care le puteți alege cu încredere. Puteți, de asemenea, să solicitați un video call cu proprietarul, de la fața locului, pentru a vă asigura că pozele corespund cu realitatea. Evitați site-urile anonime sau închirierea locațiilor despre care nu puteți găsi informații, poze sau recenzii online.
- Păstrați toate dovezile plăților făcute și ale conversațiilor avute cu proprietarii
Un alt aspect important atunci când căutați cazare pe astfel de platforme îl reprezintă plata. Pe platforme precum Booking sau Airbnb puteți găsi locații care impun plata unui avans pentru a face rezervarea sau locații care cer plata integrală. În aceste situații este foarte important ca pentru orice plată efectuată să păstrați o dovadă, un ordin de plată sau un extras de cont din care să reiasă clar că plata a fost făcută pentru acea rezervare (sau confirmarea plății primită pe e-mail). Ideal ar fi să aveți atașată la acestea și factura aferentă. De obicei platformele mari precum Airbnb sau Booking emit automat factură și chitanță atunci când faceți o rezervare.
Dacă alegeți să faceți rezervare direct de la proprietar, încercați, pe cât posibil să vă asigurați că este de încredere, conversați în scris și păstrați dovada comunicărilor. Cereți cât mai multe detalii și fotografii de la locul de cazare și cel mai important, evitați să plătiți un avans foarte mare.
Ce pot face dacă am luat țeapă?
Uneori, oricât am fi de precauți, se întâmplă ca locația pe care am rezervat-o online să nu corespundă cu cea din realitate.
- Luați legătura direct cu proprietarul/managerul/administratorul unității de cazare
După cum am menționat mai sus, platformele de booking nu își asumă răspunderea pentru astfel de situații, așa că cel mai bine este să luați legătura cu proprietarul, managerul sau administratorul unității de cazare. Indiferent dacă persoana de la care ați închiriat este persoană fizică sau juridică, sunteți îndreptățit la restituirea sumelor plătite dacă unitatea de cazare nu corespunde cu ceea ce v-a fost prezentat inițial.
Anul trecut, de exemplu, o doamnă nemulțumită de serviciile de cazare oferite care nu corespundeau cu cele prezentate pe Booking, a reușit să primească înapoi întreaga sumă plătită pentru rezervare. În ciuda faptului că plângerile adresate către Booking.com și Oficiul pentru Protecția Consumatorilor nu au avut răspunsuri favorabile, doamna a luat legătura cu proprietarul unității de cazare și l-a anunțat că este dispusă să meargă în instanță dacă nu îi vor fi returnați banii.
- Luați legătura cu un avocat
Multe cazuri asemănătoare au fost semnalate de către cei care au folosit platforme de rezervări online, însă din păcate foarte puțini sunt cei care continuă demersurile în instanță. Nu vă rezumați doar la a lăsa online un feedback nefavorabil acestor unități de cazare, recenziile negative nu vă vor aduce banii înapoi. Dacă nu puteți ajunge la un consens cu proprietarul sau administratorul unității de cazare, următorul pas este să luați legătura cu un avocat.
Trebuie să știți că în momentul în care faceți o rezervare, pe platforme dedicate sau direct de la proprietar, se încheie între dumneavoastră și persoana respectivă un contract (chiar dacă acesta nu există în format fizic) prin care cădeți de acord asupra condițiilor de cazare. Practic, dumneavoastră ați acceptat o anumită ofertă prin simplul fapt că ați făcut o plată în acest sens. În astfel de situații este foarte important să apelați la un avocat pentru a vă asigura că sunt urmate toate procedurile necesare și pentru a vă recupera prejudiciul. Totodată, nu ezitați să vă adresați cu o plângere către Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, anexând plângerii documentele și conversațiile relevante subliniate mai sus.
Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.