Blog

5 minute - Timp de citire (1042 cuvinte)
O abordare diferită a crizei Covid – Vaccinat vs Sănătos
15
  18-01-2021
  3982
  0

O abordare diferită a crizei Covid – Vaccinat vs Sănătos

În tot vârtejul de informații aruncat spre populație în această perioadă, se înrădăcinează în unii ideea că vaccinat=sănătos. Ceea ce este fals. Bine, se propagă multe idei false și lipsite de logică. De exemplu „ne vaccinăm pentru cei dragi”, „dacă atingem 70% din populație vaccinată, se ridică restricțiile, pandemia dispare și viața revine la normal” etc.

Am prezentat aici strategia autorităților cât mai obiectiv. Acum aș vrea să vă prezint părerea mea despre ea – cred că e complet greșită iar acest actual vârtej de informații încearcă doar să acopere incompetența statului de a elabora și implementa o strategie bună. Cu alte cuvinte, nu te gândi tu dacă măsurile sunt bune sau nu, tu gândește-te să convingi cât mai mulți să se vaccineze și eventual să îi pui la perete pe cei care nu vor, că asta e calea prin care ieșim toți din problema asta. Dar oare este? Oare nu ești manipulat în direcția greșită?

În cuvinte simple, strategia lor a fost următoarea: îi speriem puternic, apoi îi determinăm să se vaccineze în masă1 momindu-i cu drepturi în plus și învrăjbindu-i între ei, iar astfel numărul potențial de cazuri grave se încadrează în capacitatea sistemului medical dacă atingem 70% rată de vaccinare. Iar până atunci îi bombardăm cu restricții și amenzi până își pierd orice răbdare și echilibru psihologic (nu mai vorbim de business-uri și partea economică) iar pe medici îi copleșim cu locuri puține, echipament și personal insuficient.

Cam cât respect pentru ființa umană vedeți în această strategie?2 Cât de valorizați vă simțiți? Nu se întâmplă doar în România ci în multe țări, nu e problemă de partide politice ci de prețuire a condiției umane, ceea ce face lucrurile și mai grave. Nu cred nici în discuția totalitarism vs democrație (cel puțin nu în acest context), cred că pur și simplu avem de a face cu o incompetență sistemică. Mulți sunteți furioși dar vă îndreptați furia în direcția greșită. Nu spre semenii voștri trebuie să o îndreptați.

Dar hai să ne gândim pentru câteva momente la o strategie alternativă celei actuale: îi liniștim pe oameni și le dăm siguranța că avem lucrurile sub control, creștem capacitatea sistemului medical astfel încât să facă față provocărilor, testăm masiv, izolăm și tratăm, viața continuă fără restricții, oamenii se bucură de toate drepturile lor și, la un moment dat, când vom avea un vaccin care a trecut prin toate fazele de testare și e aprobat definitiv, îl vom inocula celor care doresc. Credeți că era posibilă? Eu cred că da. Credeți că arăta mai mult respect față de ființa umană și nu o trata ca pe un roboțel? Eu cred că da.

Dacă, într-o realitate alternativă, lucrurile se întâmplau așa:
- exista un lockdown inițial de 2 sau chiar 3 luni, timp în care se tăiau cheltuielile bugetare la maxim iar banii se investeau masiv în spitale și în sporirea capacității sistemului, echipamente, medicamente – tot ce ține partea medicală (dacă nu erau suficienți, ne mai împrumutam, oricum am făcut-o).
- în același timp se investea în dezvoltarea unor teste rapide Covid cu rezultate instantanee iar aceste teste erau distribuite tuturor structurilor statului (nu doar DSP-ului) și operatorilor economici, astfel încât oamenii să fie testați oriunde ar merge (transport în comun, avion, la restaurant, la birou etc).
- concomitent se investeau timp și resurse în dezvoltarea unor scheme de tratament din ce în ce mai eficace, care să-i pună pe picioare mult mai repede pe cei cu forme mai grave.
- la ieșirea din lockdown nu existau restricții în afară poate de mască în anumite locuri publice aglomerate. (măsurile de igienă, dezinfectarea mîinilor etc sunt de la sine înțelese)

Să plecăm de la o idee simplă – vaccinații nu pot face forme grave dar pot face forme ușoare și medii, de asemenea pot transmite virusul (de aceea masca e obligatorie și pentru ei). Astfel, 2 vaccinați stând unul lângă altul se pot infecta reciproc. Totodată pot transmite virusul unei persoane pentru care vaccinarea este contraindicată (deci nu ar fi putut să se vaccineze nici dacă ar fi vrut) iar această persoană să dezvolte o formă gravă a bolii. Ce te-ar liniști mai mult, să stai lângă un vaccinat sau lângă un om sănătos cu test negativ recent? Dar dacă ai merge la o nuntă cu 300 de persoane unde știi că toate persoanele din încăpere au fost testate la intrare și sunt negative, ai mai avea ceva emoții? Ar mai folosi masca la ceva? Dar într-un restaurant în care toți sunt testați la intrare – ți-ar mai fi frică de ceva? Nota bene – testele ar fi descoperit și asimptomaticii care poartă virusul dar nu au semne vizibile de infectare.

În continuare cred că testarea rapidă, masivă și continuă e singura modalitate care poate oferi un grad mai ridicat de siguranță în societate. Siguranța că stăm lângă oameni sănătoși. Iar reperele trebuie să fie sănătos-infectat sau negativ-pozitiv și nu vaccinat-nevaccinat, cum încearcă această campanie mediatică agresivă să vă bage în cap. Ultima este o prostie și o discriminare, trebuie să fim sănătoși nu vaccinați. Te liniștește faptul că omul de lângă tine e sănătos/neinfectat și nu faptul că e vaccinat. Iar vaccinarea nu este calea spre sănătate, este doar calea spre degrevarea sistemului medical de prea multe potențiale cazuri grave. E o diferență semnificativă între cele două.

Lucrurile se puteau face altfel, mult mai bine și cu mult mai multă prețuire față de ființa umană. Puteam fi liberi și nerestricționați acum. Restricțiile se mențin în continuare din cauza incompetentei administrări a situației și nu din cauza semenilor noștri care refuză sau nu refuză vaccinul. E absurdă această luptă dintre oameni, chiar și numai în mediul online. Toți ies pierzători din ea. 

1cu riscul de reacții adverse, mic dar existent – iar când ți se întâmplă ție sau celor dragi și nu unor octogenari îndepărtați de prin Norvegia, atunci nu mai e statistică, e dramă.
2Demnitatea persoanei nu constituie numai un drept fundamental în sine, ci reprezintă însuşi temeiul drepturilor fundamentale. Declaraţia universală a drepturilor omului din 1948 a inclus demnitatea umană în preambulul său: „… întrucât recunoaşterea demnităţii inerente tuturor membrilor familiei umane şi a drepturilor lor egale şi inalienabile constituie fundamentul libertăţii, al dreptăţii şi al păcii în lume”

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa