Noutăți

1 minut - Timp de citire (280 cuvinte)
Din 2022 certificatul verde european e valabil 9 luni
2
  03-01-2022
  2710
  0

Din 2022 certificatul verde european e valabil 9 luni

La 03.01.2022 a fost publicat Regulamentul CE 2288/2021 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Fiind un regulament, acesta are aplicabilitate directă în toate statele membre, nefiind necesară o lege care să-l transpună în legislația națională. Astfel, începând cu 01.02.2022, certificatul verde urmează să fie valabil doar 9 luni de la vaccinarea cu schemă completă împotriva Covid -19.

Așadar, certificatele de vaccinare vor fi acceptate de statele membre pentru o perioadă de nouă luni de la administrarea ultimei doze din vaccinarea primară. Pentru un vaccin cu doză unică, asta înseamnă 270 de zile de la prima și unica doză. În cazul unui vaccin cu două doze, este vorba de 270 de zile de la a doua doză sau, în conformitate cu strategia de vaccinare a statului membru în care s-a efectuat vaccinarea, de la prima și unica doză pentru persoanele vindecate. Ținând cont de aceste schimbări, statele membre trebuie să accepte orice certificat de vaccinare eliberat la mai puțin de nouă luni de la administrarea ultimei doze de vaccinare primară.

Autoritățile europene iau în calcul, pe viitor, și posibilitatea de a prelungi valabilitatea certificatelor verzi la administrarea dozelor de rapel (booster), dar încă nu știu cu cât. Perioada de prelungire a valabilității n-a putut fi stabilită, deoarece, deocamdată, nu există studii finalizate privind eficacitatea dozelor suplimentare în reducerea transmiterii bolii.

În plus, autoritățile europene au adaptat normele de codificare a certificatelor de vaccinare. "Acest lucru este necesar pentru a se asigura că se poate face întotdeauna diferența între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare și certificatele de vaccinare emise în urma unei doze de rapel", scrie într-un comunicat de miercuri al Comisiei Europene (CE).

Puteți vedea Regulamentul integral aici.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa