Noutăți

3 minute - Timp de citire (691 cuvinte)
Vaccinul anti-COVID – refuzul vaccinării și răspunderea pentru efecte adverse
28
  28-12-2020
  17221
  0

Vaccinul anti-COVID – refuzul vaccinării și răspunderea pentru efecte adverse

De la bun început precizăm că acesta nu este un articol științifico-medical. Un cabinet de avocatură se ocupă de probleme juridice. Nu știm cât de bun e vaccinul, ce conține, nu știm ce efecte medicale adverse pe termen scurt și lung există, nu știm dacă vaccinarea e dezirabilă sau nu și în ce măsură imunizează organismul. Pentru aceste informații vă rugăm să întrebați/urmăriți cadrele medicale și specialiștii în domeniu, iar apoi luați fiecare propria decizie cu privire la vaccinare pe baza informațiilor pe care le aveți la dispoziție. De exemplu, pentru cei care înțeleg limba engleză, niște informații echilibrate despre vaccin puteți găsi aici.

Ce știm e că producătorii vaccinului au cerut și obținut (în SUA și UK) imunitate de răspundere pentru efectele adverse grave ale propriului produs, ceea ce, desigur, ridică semne de întrebare. De asemenea știm că autoritățile românești au anunțat că vaccinarea nu este obligatorie dar ar putea exista anumite restrângeri ale drepturilor pentru cei care nu se vaccinează (de ex. ți s-ar putea refuza îmbarcarea într-un avion etc). Și mai știm că a început o campanie de convingere a populației că vaccinul este bun, prin vaccinarea în fața camerelor de luat vederi a tot felul de „influenceri”.

Prin urmare, credem că e important pentru toată lumea să răspundem la 2 întrebări:

1. Ți se poate restrânge vreun drept dacă, totuși, refuzi vaccinarea?

Nu, restrângerea unor drepturi ale nevaccinaților ar încălca drepturile omului prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Constituția României.

Mai exact, ar încălca art. 8 CEDO, art. 26 din Constituția României privind dreptul la respectarea vieții private și de familie, precum și art. 1 din Protocolul adițional nr. 12 la CEDO care interzice discriminarea și prevede: „Exercitarea oricărui drept prevăzut de lege trebuie să fie asigurat fără nici o discriminare bazată, în special, pe sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine națională sau socială, apartenența la o minoritate națională, avere, naștere sau oricare altă situație.”

S-a propus recent în Franța un proiect legislativ mai radical care să interzică nevaccinaților accesul la transportul în comun. Reacția societății civile a fost vehementă iar proiectul legislativ a fost etichetat ca fiind un „șantaj pentru vaccinare” și a fost amânat.  Puteți citi știrea aici. De reținut că dacă un astfel de proiect ar deveni lege (cum suntem convinși că iau în calcul și autoritățile noastre), aceasta ar fi neconstituțională și ar da naștere unui șir nesfârșit de litigii și, probabil, proteste.

Calea corectă este într-adevăr cea abordată în prezent, prin care se încearcă convingerea populației, cale condiționată de acuratețea și complexitatea informațiilor oferite.

2. Cine răspunde în cazul unor reacții adverse grave la vaccin? (șoc anafilactic de ex.)

Pe scurt – producătorul, importatorul și cei care administrează vaccinul. Răspunderea este a tuturor în solidar.

Menționam mai sus că producătorul vaccinului a obținut imunitate de răspundere în SUA și UK. De ce nu și în UE? Deoarece cadrul legislativ european actual nu permite exonerarea producătorului de răspundere. Se discută despre modificarea acestui cadru și despre asumarea răspunderii de către state, dar o astfel de discuție trebuia să aibe loc cu mult înainte de începerea administrării vaccinului.

În orice caz, până la asumarea răspunderii de către state ne rămâne cadrul legislativ actual, care este în vigoare și funcțional. Mai exact, prin Legea nr. 240/2004, care transpune Directiva europeană nr. 85/374/CEE, se reglementează răspunderea producătorilor pentru pagubele generate de produsele cu defecte. Iar conform acestei legi, produs înseamnă orice bun mobil, chiar dacă acesta este incorporat într-un alt bun mobil sau imobil, inclusiv energia electrică. După cum se poate vedea, substanța vaccinului se încadrează perfect în această definiție a produsului. Iar pentru angajarea răspunderii producătorului și a celor precizați mai sus, persoana prejudiciată trebuie să facă dovada pagubei, a defectului și a raportului de cauzalitate dintre defect și pagubă.

Sfat important: recomandăm tuturor celor care se vaccinează să își facă analize cât mai complexe înainte de vaccinare și cât mai aproape de data vaccinării. În felul acesta, dacă (Doamne ferește!) veți avea o reacție adversă gravă, poate fi exclusă orice altă cauză preexistentă și poate fi demonstrat acel raport de cauzalitate direct dintre vaccin și pagubă.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa