Noutăți

2 minute - Timp de citire (374 cuvinte)
Șomajul tehnic – sancțiuni
38
  06-06-2020
  3696
  0

Șomajul tehnic – sancțiuni

Pentru un avocat specializat în dreptul muncii, drept comercial, consultanță și litigii, perioada încărcată care a început odată cu declararea stării de urgență, continuă și în prezent având în vedere controalele care au loc pentru a depista probleme legate de acordarea indemnizației de șomaj tehnic către angajați.

Verificările autorităților urmează 2 direcții principale: să examineze dacă angajații au primit în totalitate indemnizațiile de șomaj tehnic de la angajator și să stabilească dacă au stat într-adevăr în șomaj tehnic în perioada respectivă și nu li s-a cerut să presteze muncă.

În primul caz, dacă angajatorul a încasat indemnizațiile de șomaj tehnic și nu le-a acordat angajaților, este pasibil de o sancțiune contravențională între 1500 lei și 5000 lei, potrivit art. 260 al. 1 lit. k din Codul Muncii. Răspunderea contravențională poate fi completată cu răspunderea penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals în declarații și înșelăciune, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase (acordarea indemnizațiilor către angajați) și obținerea, în acest mod, a unui folos patrimonial injust.

În cazul în care angajaților aflați în șomaj tehnic li s-a solicitat să presteze muncă în orice fel (telemuncă sau munca la domiciliu), sancțiunile contravenționale sunt și mai usturătoare pentru angajator. Astfel, potrivit art. 260 ”primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați în perioada în care acesta/aceștia are/au contractul individual de muncă suspendat, (se sancționeaza) cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei”. Mai mult, în acest caz, inspectorul de muncă care desfășoară controlul dispune măsura sistării activității locului de muncă iar angajatorul își va putea relua activitatea doar după plata amenzii și remedierea eventualelor deficiențe constatate.

Este bine de știut și că, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, salariații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Încălcarea de către angajator a acestor prevederi se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei. De asemenea, se sancționează cu amendă între 1.500 și 3.000 lei nerespectarea de către angajator a dispozițiilor privind munca suplimentară, respectiv neacordarea compensării prin ore libere plătite sau prin spor la salariu în schimbul muncii suplimentare.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa