Noutăți

2 minute - Timp de citire (344 cuvinte)
Recuperare creanțe – ordonanța de plată
23
  22-08-2020
  2156
  0

Recuperare creanțe – ordonanța de plată

Activitatea și terminologia de recuperare creanțe, colectare debite, datorii, este asociată în prezent de multă lume cu celebrii ”recuperatori de creanțe”, care sună debitorii, amenință, stresează, dau mesaje, pe scurt își desfășoară activitatea abuziv și imoral. Dacă sunteți victime ale unui astfel de ”recuperator”, vă sfătuim să nu plătiți nimic, să nu acceptați nicio eșalonare în rate și să contactați un avocat.

Însă activitatea de recuperare creanțe a făcut parte dintotdeauna din apanajul avocaților și a fost desfășurată cu demnitatea și etica specifică acestei profesii. Practic, orice persoană fizică sau juridică poate ajunge în fața instanțelor judecătorești pentru a recupera o datorie care nu i-a fost achitată la timp. Activitatea clasică, curată, de recuperare creanțe nu presupune niciun demers imoral, de genul celor întâlnite la ”recuperatorii de creanțe”.

Pentru a stabili strategia de recuperare a unei creanțe, trebuie să pornim de la actul din care izvorăște, respectiv să verificăm dacă este sau nu titlu executoriu. Un titlu executoriu poate fi pus direct în executare silită, prin intermediul executorului judecătoresc, fără a mai fi necesar un demers judiciar în fața instanței. De exemplu, o datorie provenită dintr-un contract de închiriere care a fost înregistrat la organele fiscale, poate fi executată direct.

Dar dacă nu există un titlu executoriu, de exemplu avem un contract (închiriere, prestări servicii etc) doar semnat de către părți și facturi neachitate, atunci este nevoie de un demers judiciar pentru obținerea unui titlu executoriu, respectiv o sentință judecătorească. Un demers care asigură obținerea unui titlu executoriu într-o manieră relativ rapidă este procedura ordonanței de plată.

Reglementată prin Codul de procedură civilă, art. 1014-1025, această procedură presupune comunicarea unei somații debitorului înainte de litigiul efectiv, prin executor judecătoresc sau prin poștă cu conținut declarat, prin care să i se acorde acestuia un termen de 15 zile pentru plata datoriei. Dacă plata nu se efectuează, urmează cererea adresată instanței, iar dacă sunt îndeplinite condițiile legale – creanța este certă, lichidă, exigibilă și necontestată de către debitor sau contestată în mod neîntemeiat, se va obține titlul executoriu care va fi pus ulterior în executare silită.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa