Noutăți

3 minute - Timp de citire (634 cuvinte)
recalculare-majorare-pensii-2024
2
  09-11-2023
  1717
  0

Recalcularea și majorarea pensiilor din 2024

Actualul mod de calcul al pensiilor din România este pe cale să sufere transformări semnificative, în urma unui proiect de lege aflat în dezbatere publică la Ministerul Muncii. Proiectul propune înlocuirea punctului de pensie cu punctul de referință și prevede faptul că toate pensiile conform legislației anterioare vor fi recalculate. Cu toate acestea, după recalculare pensiile nu pot fi mai mici decât erau anterior.

Acum, potrivit art. 87, alin (1), (2) și (3) din Legea nr. 263/2010, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

  • Punctajul mediu anual se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6;
  • Punctajul anual se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv;
  • Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit proiectului de lege, însă, punctul de pensie urmează să fie înlocuit cu punctul de referință iar calculul pensiei se va face prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință. Valoarea acestui punct de referință se stabilește ca raport între valoarea punctului de pensie actual și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, care este de 25.

Pentru început, valoarea punctului de referință a fost stabilită la 81 de lei, însă dacă proiectul va fi aprobat, punctul de referință se va majora în fiecare an după cum urmează: “valoarea punctului de referință se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică”.

O altă noutate adusă sistemului de calcul o reprezintă punctele de stabilitate. Acestea sunt puncte suplimentare pe care le vor primi cei care au realizat stagii de cotizare mai mari de 25 de ani. Punctele de stabilitate vor fi acordate după cum urmează:

  • 0,5 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

După implementarea noului mod de calcul, toate pensiile stabilite pe baza legislației anterioare vor fi recalculate automat. Recalcularea va consta în înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință. Recalcularea trebuie finalizată în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a noilor măsuri, prin determinarea numărului total de puncte și a cuantumului fiecărei pensii.

Același proiect de lege prevede că la 1 ianuarie 2024 valoarea punctului de pensie va crește cu 13,8% și va fi de 2032 de lei. Pentru ca acest lucru să fie posibil, însă, proiectul va trebui să fie adoptat până la data de 20 noiembrie 2023, potrivit declarațiilor premierului Ciolacu.

Totuși, există excepții de la acest mod de recalculare pentru pensiile stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001. Pentru aceste cazuri, se va aplica un sistem de recalculare specific, în care numărul total de puncte va fi determinat prin împărțirea cuantumului pensiei cuvenite sau aflate în plată la valoarea punctului de referință.

În orice situație, dacă rezultatul recalculării este o pensie mai mică decât cea aflată în plată sau cea cuvenită, se va păstra cuantumul avantajos pentru pensionar. De asemenea, drepturile de pensie recalculate se vor acorda începând cu data intrării în vigoare a legii. Puteți citi proiectul de lege aici.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa