Noutăți

2 minute - Timp de citire (399 cuvinte)
Protecția salariaților în pandemie
26
  10-05-2020
  2123
  0

Protecția salariaților în pandemie

Odată cu neprelungirea stării de urgență, tot mai mulți salariați s-ar putea întoarce la muncă în perioada următoare iar protecția acestora trebuie să constituie o prioritate pentru orice companie. Conform unui ghid elaborat de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă, angajatorii trebuie adapteze condițiile de muncă și să prevină riscurile de infectare ale angajaților în lunile care urmează. (vezi ghid)

Contextul pandemiei aduce noi parametrii în calculul evaluărilor de risc, astfel încât acestea vor trebui actualizate. Ulterior actualizării, va trebui elaborat un plan de acțiune. Scopul primordial al acestui plan, pentru o perioadă care se va putea dovedi destul de lungă, trebuie să fie minimizarea riscului de infectare al angajaților la locul de muncă.

Desigur, autoritățile naționale vor impune și ele o serie de obligații pentru angajatori, însă minimizarea riscului de infectare trebuie să fie o preocupare pentru companii dincolo de măsurile luate de autorități. Spre exemplu, iată câteva aspecte generale ce vor trebui analizate de către angajatori:
- care activități sunt esențiale, care nu și care pot fi amânate;
- care ramură din business permite angajaților continuarea muncii de acasă – poate fi o decizie înțeleaptă continuarea muncii la domiciliu pentru încă o perioadă;
- interacțiunea fizică cu clienții – reducerea ei, luarea tuturor măsurilor necesare pentru protecție, mutarea în online a părților în care interacțiunea fizică nu e neapărat necesară;
- reducerea interacțiunii între proprii salariați, prin reamenajarea birourilor de tip open space de exemplu;
- protejarea salariaților cu vulnerabilități și riscuri de sănătate preexistente;
- evaluări mai dese de medicina muncii;
- nu în ultimul rând, costul acestor măsuri și actualizarea bugetelor de cheltuieli.

Agenția recomandă ca planul de măsuri și implementarea acestuia să fie elaborate și prin consultarea salariaților și a reprezentanților acestora, întreg procesul să fie unul transparent pentru a crește încrederea angajaților și a reduce nesiguranța caracteristică acestei perioade sau teama de a rămâne fără un loc de muncă, ceea ce le poate afecta implicarea și productivitatea.

Nu în ultimul rând, angajații care au fost bolnavi de coronavirus sau care se vor îmbolnăvi în următoarea perioadă și apoi se vor însănătoși, pot rămâne cu anumite sechele în urma bolii, potrivit datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (capacitate pulmonară scăzută, probleme de concentrare și de memorie), ceea ce poate determina o companie să adapteze munca acestora și obligațiile din fișa postului până la revenirea deplină a capacității de muncă.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa