Noutăți

2 minute - Timp de citire (398 cuvinte)
Perimarea executării silite
4
  28-08-2021
  2930
  0

Perimarea executării silite

Perimarea executării silite este o situație des întâlnită în practică. O executare silită începută cu mulți ani în urmă este reluată după mai mulți ani de pauză, oamenii trezindu-se cu o poprire de cont de exemplu. De obicei, situația îi vizează pe cei care au lucrat afară din țară o perioadă de timp, iar după ce s-au întors află că au dosare vechi de executare silită despre care nu aveau cunoștință.

Însă deseori aceste executări silite sunt perimate. Cei vizați de o asemenea situație, trebuie să formuleze contestație la executare în termen de 15 zile de când au aflat despre existența executării silite (sau a actului de executare – somație, poprire etc) și să invoce perimarea executării în fața instanței de judecată.

Perimarea este o sancțiune procedurală care pedepsește lipsa de diligență a creditorului. Conform Codului de Procedură Civilă:

Perimarea executării silite
Art. 697: Termenul de perimare
(1) În cazul în care creditorul, din culpa sa, a lăsat să treacă 6 luni fără să îndeplinească un act sau demers necesar executării silite, ce i-a fost solicitat, în scris, de către executorul judecătoresc, executarea se perimă de drept.
(2) În caz de suspendare a executării, termenul de perimare curge de la încetarea suspendării. Termenul de perimare nu se suspendă pe timpul cât executarea silită este suspendată la cererea creditorului.
Art. 698: Constatarea perimării. Efecte
(1) Perimarea se constată de către instanţa de executare, la cererea executorului judecătoresc sau a părţii interesate, prin încheiere dată cu citarea în termen scurt a părţilor.
(2) Perimarea executării atrage desfiinţarea tuturor actelor de executare, cu excepţia celor care au dus la realizarea, în parte, a creanţei cuprinse în titlul executoriu şi a accesoriilor.
Art. 699: Reînnoirea cererii de executare
(1) În caz de perimare a executării, se va putea face, înăuntrul termenului de prescripţie, o nouă cerere de executare silită, dispoziţiile art. 665 şi 666 fiind aplicabile în mod corespunzător.
(2)După încuviinţarea executării silite, executorul va comunica debitorului încheierea instanţei, precum şi o nouă somaţie, la care nu se va mai alătura titlul ce se execută.”

Termenul de prescripție în care se poate cere executarea silită este un alt subiect des întâlnit în practică însă îl vom trata în alt articol.

Așadar, dacă vă regăsiți într-o situație similară de executare silită, contactați un avocat pentru a verifica dacă nu vă încadrați la unele dintre cauzele care pot duce la desființarea executării silite.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa