Noutăți

3 minute - Timp de citire (547 cuvinte)
Onorariul avocatului se recuperează?
34
  16-05-2020
  9092
  0

Onorariul avocatului se recuperează?

Da, în urma unui proces câștigat, onorariul avocatului se recuperează! Am primit recent multe întrebări pe această temă, în principal, legate de amenzile aplicate în starea de urgență. Însă, oricum această întrebare este adresată, în mod legitim, de orice client, indiferent de natura procesului.

Cu ocazia acestor întrebări, am remarcat că marea majoritatea a oamenilor nu cunosc faptul că își pot recupera onorariul plătit avocatului în cazul în care câștigă procesul. Acest lucru s-a evidențiat prin modul în care se punea problema, respectiv ”dacă am plătit o amendă de 3000 de lei, acum să mai dau și la avocat vreo 1000 de lei și să pierd 4000 de lei în loc de 3000?” Nu așa funcționează lucrurile – luând chiar cazul de mai sus, dacă ai primit 3000 de lei amendă și mai plătești să zicem 1000 de lei onorariul avocatului și câștigi procesul, adversarul tău din proces (Statul în cazul de față) va fi obligat să îți returneze 4000 de lei. Cam așa funcționează recuperarea onorariului avocațial, pe înțelesul tuturor.

Aceste reguli de procedură civilă sunt generale, nu se referă doar la procesele prin care contești o amendă. Indiferent de obiectul procesului (pretenții față de un partener de afaceri, afectarea intereselor tale legitime de către o autoritate publică prin emiterea unui act, divorț din culpa celuilalt soț etc), dacă judecătorul îți dă dreptate și câștigi procesul, atunci va obliga partea care a pierdut să îți plătească cheltuielile pe care le-ai avut cu procesul, unde se include și onorariul avocatului.

E important de știut că nu există onorariile avocațiale fixe, pentru că am remarcat des și această întrebare adresată în diverse contexte la postări online ale colegilor avocați – ”cât e onorariul?”. Nu îți poate răspunde avocatul, nu pentru că nu vrea ci pentru că nu știe până nu analizează atent problema ta. Nu există prețuri fixe ca la hypermarket. Fiecare problemă juridică are o anumită valoare economică, o anumită complexitate și poate determina mai multă sau mai puțină muncă în sarcina avocatului. Doar în urma unei analize atente a problemei tale, a actelor pe care le deții etc, avocatul își poate da seama cât va avea de lucru și poate stabili onorariul. Astfel, să arunci întrebarea asta în mediul online sau înainte ca avocatul să cunoască toate detaliile problemei tale, e absolut inutil.

Este, de asemenea, important de știut că, la sfârșitul unui proces, judecătorul are posibilitatea de a micșora onorariul avocatului dacă acesta este excesiv, disproporționat față de valoarea, complexitatea cauzei și munca depusă de avocat. Să luăm tot exemplul amenzilor aplicate în starea de urgență pentru că e un subiect de actualitate: să zicem că ai fost amendat cu 2000 lei, ai achitat amenda după care ai angajat un avocat și ai contestat amenda iar onorariul avocatului e 5000 de lei – chiar dacă câștigi procesul, judecătorul e probabil să reducă onorariul avocatului, să presupunem la 1500 lei, prin urmare vei primi înapoi cei 2000 de lei cât e valoarea amenzii + 1500 lei din cei 5000 de lei pe care i-ai plătit avocatului. În practică nu sunt dese aceste cazuri.

Așadar, dacă intentezi un proces și îl câștigi, onorariul avocatului se recuperează, parțial sau total, împreună cu alte cheltuieli de judecată pe care le poți avea, cum ar fi taxa judiciară de timbru.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa