Noutăți

2 minute - Timp de citire (440 cuvinte)
Onorarii avocațiale minime din 2021
27
  14-08-2020
  5619
  0

Onorarii avocațiale minime din 2021

Pentru relația client-avocat, un ghid de bune practici în materie de onorarii este mai mult decât binevenit. De ce? Pentru că, de multe ori, clienții au senzația că sunt suprataxați și rămân cu un gust amar după colaborarea cu un avocat. Acest lucru se întâmpla și din cauză că nu exista un reper pe care clientul să îl poată folosi, el putea face cel mult comparație între ofertele mai multor avocați și se putea raporta la propriile sale venituri.

Acum clienții pot avea un reper obiectiv și își pot face, în mare, o idee despre cât l-ar putea costa un demers juridic înainte de a contacta avocatul. Uniunea Națională a Barourilor din România a adoptat un ghid orientativ al onorariilor minimale, aplicabil din 2021. Îl puteți descărca la sfârșitul articolului.

Iată ce e important să știți în legătură cu acest ghid:

  1. Ghidul este recomandat în cazul clienților persoane fizice, onorariile avocațiale fiind supuse unor majorări în cazul persoanelor juridice.
  2. Nu este obligatoriu ci doar o recomandare menită să creeze mai multă transparență în activitatea avocațială și în relațiile client-avocat, putând constitui un punct bun de plecare în stabilirea onorariului.
  3. Onorariile recomandate sunt minime și aplicabile avocaților indiferent de nivelul de experiență, respectiv pot fi aplicate de avocați proaspăt intrați în profesie. Bineînțeles, cu cât nivelul de experiență al avocatului crește, precum și renumele său profesional, cu atât vor crește proporțional și onorariile. (de ex. - un proaspăt avocat poate aplica onorariul minim de 2000 lei pt un divorț, în timp ce un avocat cu peste 15 ani de experiență poate aplica dublul sau chiar triplul onorariului minim).
  4. Relația client-avocat este una personală prin excelență și nu este caracterizată de repere rigide, prin urmare, în funcție de calitatea și durata relației se pot aplica în unele cazuri și onorarii sub minimul recomandat. Nu facem aici referire la categoria de avocați care practică prețuri de dumping, acela e alt subiect și, de obicei, calitatea serviciilor sunt pe măsura acelor prețuri.
  5. Un avocat experimentat va folosi tot timpul mai multe repere în stabilirea onorariului: ghidul de onorarii minime, brand-ul sau renumele său personal, nivelul de experiență, complexitatea cazului, urgența cazului, timpul necesar cazului, situația economică generală (recesiune, creștere economică), situația financiară personală a clientului și a sectorului în care activează clientul precum și onorariile practicate la nivelul Uniunii Europene.


Astfel, stabilirea unui onorariu corect presupune analiza tuturor factorilor implicați, în urma dobândirii tuturor informațiilor. Deși onorariul este un aspect important pentru orice client în alegerea avocatului, credem că elementele decisive din perspectiva clientului ar trebui să privească mai degrabă seriozitatea, promptitudinea, onestitatea, claritatea, competența avocatului, precum și o bună comunicare client-avocat.    

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa