Noutăți

3 minute - Timp de citire (604 cuvinte)
Malpraxis medical – când poți primi despăgubiri?
22
  26-09-2020
  3017
  0

Malpraxis medical – când poți primi despăgubiri?

Malpraxisul medical este eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice, potrivit art. 653 din Legea 95/2006. Personalul medical este, potrivit Legii, medicul, medicul stomatolog, farmacistul, asistentul medical şi moaşa care acordă servicii medicale.

Personalul medical răspunde civil față de pacient pentru prejudiciile produse din eroare, care includ şi neglijenţa, imprudenţa sau cunoştinţe medicale insuficiente în exercitarea profesiunii, prin acte individuale în cadrul procedurilor de prevenţie, diagnostic sau tratament. Personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse în exercitarea profesiei şi atunci când îşi depăşeşte limitele competenţei, cu excepţia cazurilor de urgenţă în care nu este disponibil personal medical ce are competenţa necesară. Toate persoanele implicate în actul medical vor răspunde proporţional cu gradul de vinovăţie al fiecăruia, potrivit art. 654 din Lege.

Personalul medical nu este răspunzător pentru daunele şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii:

  1. când acestea se datorează condiţiilor de lucru, dotării insuficiente cu echipament de diagnostic şi tratament, infecţiilor nosocomiale, efectelor adverse, complicaţiilor şi riscurilor în general acceptate ale metodelor de investigaţie şi tratament, viciilor ascunse ale materialelor sanitare, echipamentelor şi dispozitivelor medicale, substanţelor medicale şi sanitare folosite;
  2. când acţionează cu bună-credinţă în situaţii de urgenţă, cu respectarea competenţei acordate.

De asemenea, unităţile sanitare publice sau private, în calitate de furnizori de servicii medicale, răspund civil, potrivit dreptului comun, pentru prejudiciile produse în activitatea de prevenţie, diagnostic sau tratament, în situaţia în care acestea sunt consecinţa:

  1. infecţiilor nosocomiale, cu excepţia cazului când se dovedeşte o cauză externă ce nu a putut fi controlată de către instituţie;
  2. defectelor cunoscute ale dispozitivelor şi aparaturii medicale folosite în mod abuziv, fără a fi reparate;
  3. folosirii materialelor sanitare, dispozitivelor medicale, substanţelor medicamentoase şi sanitare, după expirarea perioadei de garanţie sau a termenului de valabilitate a acestora, după caz;
  4. acceptării de echipamente şi dispozitive medicale, materiale sanitare, substanţe medicamentoase şi sanitare de la furnizori, fără asigurarea prevăzută de lege, precum şi subcontractarea de servicii medicale sau nemedicale de la furnizori fără asigurare de răspundere civilă în domeniul medical.

Din simpla expunere de mai sus, vă puteți da seama că malpraxisul medical este răspândit în țara noastră. Este notoriu faptul că se folosesc echipamente medicale inadecvate de multe ori, că pacienții contractează infecții în spitale și că unii medici sunt lipsiți de responsabilitatea funcției lor.

Dacă sunteți victima unei erori medicale (cu titlu de exemplu: examinare greșită, interpretare eronată a simptomelor, neefectuarea unor teste, netrimiterea pacientului pentru un consult de specialitate, neschimbarea diagnosticului în cazul unui tratament care nu dă rezultate, neglijenta, cunostinte medicale insuficiente, neefectuarea unui act medical la timp etc), adresați-vă unui avocat specializat în malpraxis medical pentru îndrumare. Răspunderea civilă presupune acoperirea daunelor care v-au fost cauzate prin eroarea medicală, bineînțeles cu condiția ca prejudiciul dumneavoastră să fie urmarea erorii medicale. Prejudiciul poate fi estetic, poate consta în schimbarea condițiilor de viață, infirmitate, vătămare corporală, pierderea unor simțuri etc.

Aceeași eroare sau serie de erori poate avea mai multe ramificații, adică să angajeze nu doar răspunderea civilă a personalului implicat ci și răspunderea disciplinară sau răspunderea penală. (de ex. ucidere din culpă sau vătămare corporală din culpă)

Noi vă sfătuim să acționați dacă vă aflați într-o situație similară celor descrise mai sus, chiar dacă știm că redobândirea sănătății este evident pe primul loc și, odată redobândită, vreți să uitați perioada. Să acționați atât pentru recompensarea propriilor dumneavoastră suferințe cât și pentru scopul mai larg al îmbunătățirii serviciilor din România și al responsabilizării medicilor, ceea ce va duce, în cele din urmă, la o îmbunătățire a calității vieții în general în țara noastră.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa