Noutăți

3 minute - Timp de citire (593 cuvinte)
cladire-risc-seismic
3
  16-03-2023
  1527
  0

Imobiliare – interdicția închirierii în clădiri cu risc seismic ridicat

Senatul României are în dezbatere un proiect de lege ce vizează modificarea Legii 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Vom vedea forma finală în care acest proiect va fi adoptat de Parlamentul României însă mai jos puteți vedea principalele modificări propuse.

1. Interzicerea închirierii apartamentelor din clădirile cu bulină roșie

Poate cea mai importantă modificare propusă prin proiect este interzicerea închirierii locuințelor aflate în imobile încadrate în clasa I de risc seismic, cunoscute și sub numele de clădiri cu bulină roșie.

Interdicția de închiriere a apartamentelor din clădirile cu bulină roșie nu e pentru prima oară luată în calcul, ea fiind propusă și în proiectul inițial al Legii 212/2022, dar în Parlament s-a decis eliminarea ei, așa că nu a ajuns să se aplice.

Nerespectarea interdicției de închiriere va putea aduce proprietarilor locuințelor din clădirile cu bulină amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

2. Interdicția de organizare a activităților publice în imobilele cu risc seismic

O altă schimbare propusă acum este interzicerea organizării de activități cu mulți participanți, inclusiv a celor comerciale sau de divertisment, în spații aflate în imobile încadrate în clasa I de risc seismic.

Astfel, firmele care dețin sau administrează asemenea spații vor risca amenzi de până la 10.000 de lei pentru nerespectarea viitoarei interdicții. Măsura s-a mai aplicat și în trecut, dar din vara lui 2022 s-a renunțat la ea.

3. Interdicțiile se vor aplica tuturor contractelor, inclusiv celor în defășurare

Cu toate că, în primă fază, interdicțiile ar fi trebuit să nu se aplice și contractelor aflate în desfășurare la momentul intrării în vigoare a proiectului, ci doar celor semnate după acel moment, în varianta adoptată de Guvern, proiectul stabilește că interdicțiile se aplică, fără excepție, de la data intrării măsurilor în vigoare, iar contractele aflate în desfășurare vor înceta de drept în 30 de zile de la acel moment.

Asta înseamnă că, cel mai târziu în 30 de zile de la aplicarea interdicțiilor, toate contractele, fie ele de închiriere locuințe sau pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor publice în imobile cu bulină, se vor supune noilor reguli. (mai mult decât discutabilă această propunere, care, probabil, nu va trece de Parlament)

4. Deciziile asociațiilor de proprietari privind participarea în programul de consolidare se vor lua mai ușor

Mai exact, obținerea hotărârii asociației de proprietari sau a hotărârilor tuturor asociațiilor de proprietari, în cazul clădirilor în care există mai mult de o asociație de proprietari, privind introducerea în programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic și proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții se va putea face cu acordul a jumătate plus unu din numărul proprietarilor.

Acum, Legea 212/2022 stabilește că hotărârile asociației de proprietari privind introducerea unui imobil cu risc seismic în programul de consolidare sunt adoptate cu acordul unanimității proprietarilor.

5. Clădirile de locuințe vor fi evaluate din punct de vedere al riscului seismic până în 2026

Potrivit proiectului se va stabili un calendar pentru evaluarea clădirilor. Astfel, în primă fază, evaluarea vizuală rapidă se va face, între 1 ianuarie și 1 noiembrie 2024, imobilelor aflate în patrimoniul statului, școli, grădinițe, spitale ori policlinici, construite înainte de 1978, dar și construcțiilor de interes și utilitate publică care aparțin statului.

Apoi, în perioada 1 ianuarie 2025 - 1 iunie 2026 vor fi evaluate vizual clădirile a căror destinație principală este cea de locuință, în cadrul cărora pot sau nu să fie amenajate spații publice, cu etaje și/sau pod/ mansardă. Ulterior, acolo unde se consideră necesar, vor începe operațiunile de expertizare tehnică a clădirilor și de încadrare a acestora într-o clasă de risc seismic.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa