Noutăți

3 minute - Timp de citire (504 cuvinte)
Dreptul muncii - te poate angajatorul obliga să te vaccinezi?
16
  16-01-2021
  24299
  0

Dreptul muncii - te poate angajatorul obliga să te vaccinezi?

Această problemă este probabil să apară în viitorul apropiat, când companiile naționale sau multinaționale ar putea încerca să impună angajaților vaccinarea obligatorie, direct sau indirect (prin presiuni). Dacă ești pro vaccinare și oricum o dorești, nu ar trebui să fie nicio problemă. Nu ne propunem să dezbatem aspectele medicale, la fel cum precizam și în acest articol. Însă, conform sondajelor de la ora actuală, aproximativ 50% dintre români refuză vaccinarea. Cu ei ce se întâmplă? Pot fi obligați de angajator, direct sau indirect, să se vaccineze? Poate angajatorul să primească înapoi în birouri doar vaccinații iar pe nevaccinați să îi oblige să lucreze exclusiv în regim de telemuncă?

Înainte de a răspunde, este important să se înțeleagă diferența dintre a avea un drept și a-ți apăra dreptul. O să înțelegi distincția mai bine urmărind video-ul de mai jos. Iar drepturile sunt conținute de acte normative (convenții, tratate internaționale etc.). O sinteză a celor care protejează drepturile pacienților, precum și contextul istoric important în care au fost adoptate, puteți găsi aici.

Studiind doar referințele de mai sus, poți să îți dai singur/ă răspunsul – nu, nu te poate obliga! În cadrul legal actual, vaccinarea este opțională și se face doar cu consimțământul informat al pacientului. Orice tratament diferențiat între vaccinați și nevaccinați ar constitui discriminare și hărțuire morală la locul de muncă.

Dar asta nu înseamnă că angajatorul nu poate încerca, sperând că nu îți cunoști și că nu îți vei apăra drepturile. Ar fi neînțelept din partea unei companii să încerce având în vedere numărul mare de oameni care refuză vaccinarea și, în special, având în vedere că vaccinul te protejează ca să nu dezvolți forme grave ale bolii, dar poți în continuare să contractezi și să transmiți virusul, conform informațiilor oficiale. Singura variantă pe care noi o vedem acceptabilă actualmente pentru companii este ca acestea să organizeze testări periodice ale angajaților, evident pe banii lor.

Dacă totuși angajatorul încearcă să pună presiune pe cei care nu doresc vaccinarea, să facă liste cu cei pro și contra, să te pună să semnezi diverse declarații cum că ai refuza vaccinarea, iată un sfat important: nu semna nimic. Ar putea încerca să îți ceară demisia sau să te convingă că trebuie să înceteze contractul individual de muncă prin acordul părților – nu accepta și nu semna. (acestea sunt variantele cele mai comode pentru angajator) Continuă să lucrezi exact ca și până în prezent, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, respectându-ți toate îndatoririle. Ulterior, singura opțiune rămasă este să găsească un motiv de concediere, poate să pornească o cercetare disciplinară împotriva ta – în faza aceasta ar fi o idee bună să iei legătura cu un avocat specializat în dreptul muncii.

Apropo, presiunea pusă de către colegii de muncă vaccinați asupra celor care nu doresc vaccinare este tot hărțuire morală la locul de muncă. Iar angajatorul ar trebui să descurajeze orice acțiuni de genul acesta și să creeze un mediu de lucru nediscriminatoriu. Dacă nu se întâmplă de bunăvoie, poate fi obligat de puterea judecătorească.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa