Noutăți

2 minute - Timp de citire (325 cuvinte)
Drept Fiscal – impozitarea microîntreprinderilor din 2023
4
  28-12-2022
  5430
  0

Drept Fiscal – impozitarea microîntreprinderilor din 2023

Regimul și impozitarea microîntreprinderilor se va modifica din 2023, în sensul că regimul fiscal special de impozit 1% va deveni mai greu de dobândit. Astfel, se modifică condițiile care vor trebui îndeplinite cumulativ pentru ca o persoană juridică să fie considerată microîntreprindere neplătitoare de impozit pe profit.

Prima modificare este privitoare la plafonul veniturilor realizate de o persoană juridică pentru a putea fi considerată microîntreprindere, care practic se înjumătățește de la echivalentul a 1.000.000 Euro cât este în prezent la echivalentul a 500.000 Euro de la 01.01.2023. Ca urmare, dacă venitul depășește echivalentul în lei a 500.000 Euro în cursul unui an fiscal, respectiva persoană juridică nu se va mai putea încadra la regimul fiscal aplicabil microîntreprinderilor.

Însă plafonul nu este singura condiție modificată în ce privește regimul microîntreprinderilor, la aceasta adăugându-se următoarele:   

• peste 80% din veniturile realizate de persoana juridică respectivă trebuie să fie realizate în afara activităților de consultanță și/sau management, cu excepția veniturilor din consultanță fiscală, corespunzătoare codului CAEN 6920 – «Activități de contabilitate și audit financiar; consultanță în domeniul fiscal»;
* Așadar, toate firmele care obțin o pondere mai mare de 20% din veniturile totale din consultanță (obiectul principal de activitate fiind în acest caz ,,consultanța” – ex. Cod CAEN 6202, Cod CAEN 7021, Cod CAEN 7022, Cod CAEN 702) vor fi obligate să plătească impozit pe venit, în procent de 16%, cu excepția societăților contabile, a celor care prestează consultanță fiscală.

• persoana juridică trebuie să aibă cel puțin un salariat cu un program de 8 ore;
 
• asociații/acționarii să nu dețină mai mult de peste 25% din valoarea capitalului social sau din drepturile  de vot la mai mult de 3 persoane juridice române, care beneficiază deja de sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor.

Prin urmare, dacă condițiile prevăzute mai sus nu sunt întrunite cumulativ, societatea comercială nu se va mai putea încadra la regimul fiscal al microîntreprinderilor, fiind trecută automat la regimul fiscal de 16% impozit pe profit.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa