Noutăți

2 minute - Timp de citire (355 cuvinte)
Diaspora română și problemele juridice
7
  20-02-2021
  1522
  0

Diaspora română și problemele juridice

Divorț, probleme de dreptul familiei, moșteniri, investiții imobiliare, terenuri etc – problemele juridice nu-i ocolesc nici pe românii din diaspora. Lucrând cu români de pretutindeni, am realizat că diaspora română e substanțială. Românii plecați la muncă în străinătate, în căutarea unui trai mai bun și a unei șanse reale la viață decentă, sunt dispersați în numere mari mai în toate țările occidentale – Germania, Austria, Elveția, Norvegia, Suedia, Franța, Spania, Italia, SUA, Canada etc. Una e să vezi asta într-o statistică, alta e să o simți în munca ta zilnică. Și până acum nu am auzit unul căruia să nu-i fie dor de România, chiar dacă ia sau nu în considerare a se mai întoarce în țară.

Marea majoritate, în funcție de distanța la care sunt plecați, vin în țară de mai multe ori pe an, le e dor de familii, de prieteni, de socializarea românească (poate vin mai puțin acum în vremea Covid). E mare păcat că țara asta a provocat exodul atâtor compatrioți. Și mare câștig ar fi să reușim să îi aducem înapoi.

Revenind la problemele juridice, în era digitală evident că multe dintre ele se pot rezolva de la distanță. Adică un avocat poate fi angajat la distanță la fel cum se poate contracta un credit la distanță și multe altele. Important în cazul avocatului este să fie de încredere, am mai dezbătut această temă aici și aici.

După ce ai ales omul potrivit, trebuie să te înarmezi cu răbdare. Demersurile judiciare durează ceva timp, nu se rezolvă de pe azi pe mâine. Orice acțiune în justiție trece prin etapele și birocrația specifică statului nostru, această chestiune nu ține de avocați. De exemplu un dosar nou înregistrat la instanță trece prin filtrul registraturii, apoi este repartizat aleatoriu unui judecător iar în funcție de gradul de încărcare al judecătorului poate primi termen de judecată peste 1-2-3 luni sau alteori chiar mai mult. Chiar și în cazul unei investiții e nevoie de răbdare – verificările necesare (due diligence), obținerea unor eventuale avize etc. durează și acestea. De aceea e bine să contactezi un avocat din timp și nu pe ultima sută de metri.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa