Noutăți

2 minute - Timp de citire (346 cuvinte)
Deducerea TVA doar în baza facturii
33
  19-06-2020
  3370
  0

Deducerea TVA doar în baza facturii

O problemă recurentă de drept fiscal a fost recent tranșată de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) prin decizia preliminară pronunțată în cauza C-430/19 – C.F. SRL împotriva Agenției Naționale de Administrare Fiscală, răspunzând unor întrebări preliminare adresate de Tribunalul Cluj.

În speță, contribuabilului i-a fost refuzat dreptul de deducere al TVA pentru o serie de achiziții pentru că nu a putut prezenta alte documente justificative în afară de factura fiscală. Problema este veche și recurentă, în cadrul controalelor fiscale, inspectorii fiscali pretinzând adesea alte documente justificative care să însoțească o factură fiscală (devize etc.). Cu alte cuvinte, la noi, operează mai degrabă o prezumție de vinovăție și nu de nevinovăție iar operațiunile sunt considerate suspecte dacă nu sunt acoperite de multe documente justificative.

CJUE a invalidat prin decizia sa această conduită abuzivă a organelor fiscale, reținând, în esență, că dreptul de deducere a TVA nu poate fi refuzat dacă beneficiarul achiziției nu deține alte documente suplimentare în afară de factură, doar în baza unor simple bănuieli de fraudă din partea administrației fiscale, nesusținute de dovezi care să ateste că tranzacția în cauză nu s-a realizat efectiv. Decizia se referă atât la achiziții de bunuri cât și la achiziții de servicii, iar această precizare este foarte importantă deoarece stopează practica ”inchizitorială” a organelor fiscale de a solicita în mod repetitiv documente justificative diverse pentru a proba existența anumitor prestări de servicii, uneori fiind vizate chiar și serviciile avocațiale prestate unei companii.

Un alt aspect important vizează dreptul de acces al contribuabilului la informațiile din dosarul său administrativ. Conform Curții, în cazul în care contribuabilul solicită date din dosar, dar este refuzat, decizia de impunere emisă la finalul inspecției fiscale ar trebui să fie nulă de drept, dacă se demonstrează că finalitatea controlului ar fi fost diferită, în situația în care contribuabilul ar fi avut acces la date.

În mod normal, această decizie ar trebui să fie urmată de o schimbare a practicii autorităților fiscale și de o reglementare clară care să stabilească că factura fiscală e singurul document necesar și suficient pentru deducerea TVA.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa