Noutăți

3 minute - Timp de citire (679 cuvinte)
Atenție șoferi! Poliția Locală vă poate ridica mașina!
12
  29-11-2020
  4043
  0

Atenție șoferi! Poliția Locală vă poate ridica mașina!

Șoferul, autoturismul și amenzile – o veșnică dragoste cu năbădăi! Construirea unor noi locuri de parcare, adaptarea infrastructurii de parcare la cea europeana (parcări subterane, supraetajate etc) nu pare să fie de mare interes pentru administrația noastră publică. În schimb, la amenzi și sancțiuni suntem campioni.

Deși acest subiect a mai fost în discuție în urmă cu câțiva ani, la acea dată Înaltă Curte de Casație și Justiție a stabilit că este ilegală ridicarea autoturismelor deoarece se întemeia pe hotărâri ale Consiliului Local, fiind necesară o Hotărâre de Guvern în acest sens. Iată că subiectul revine, fiind reintrodus prin Legea nr. 273/2020, care a intrat în vigoare la 28.11.2020. Potrivit acestei legi, dacă un vehicul staţionează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, poliţia locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului. Mașina nu poate fi ridicată dacă este vizibil că se află persoane în interior.

Evident că, pe lângă amendă, va trebuie plătită și taxa de ridicare și depozitare. Mai mult ca sigur această taxă va fi exagerată, la fel ca și în urmă cu niște ani. Și uite așa setăm, din nou, cadrul pentru multe abuzuri și multe litigii.

De principiu, suntem de acord cu instituirea unor astfel de măsuri pentru sancționarea șoferilor care nu respectă legea și bunul simț (celebrii ”bizoni”), însă după ce tu – administrația locală, te-ai asigurat că există infrastructură și locuri suficiente de parcare măcar în zonele centrale ale orașului. De asemenea, suntem de acord și încurajăm trend-ul european de a reduce deplasările cu mașina și a folosi mijloace alternative nepoluante (bicicletă, trotinete etc.), însă și un astfel de program trebuie implementat deștept.

Redăm, în atenția șoferilor, textul integral al noii legi:

”Art. 242
(1) În cazul nerespectării obligaţiei prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. m), dacă un vehicul staţionează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, poliţia locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului.
(2) Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public şi se realizează pe durata a 24 de ore.
(3) Ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează în cazul în care în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane.
(4) Conducătorul vehiculului este direct răspunzător în situaţia în care prezenţa unor persoane fizice şi juridice în vehicul nu este vizibilă cu ocazia dispunerii sau punerii în executare a măsurii tehnico-administrative.
(5) Ridicarea vehiculului se dispune, în scris, prin dispoziţie de ridicare, care trebuie să cuprindă cel puţin următoarele informaţii:
a) data, ora şi locul ridicării vehiculului;
b) gradul profesional, numele şi prenumele poliţistului local care poate dispune măsura tehnico-administrativă, precum şi unitatea din care acesta face parte;
c) indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată;
d) menţiuni privind înregistrarea foto sau video a staţionării vehiculului;
e) menţiuni privind avarii vizibile pe vehicul;
f) date privind numărul de înmatriculare/înregistrare şi marca vehiculului.
(6) Dispoziţia de ridicare se încheie în 3 exemplare, cu următoarea destinaţie: primul exemplar pentru emitent, al doilea exemplar pentru administratorul drumului public sau, după caz, pentru administraţia publică locală, iar al treilea exemplar pentru persoana fizică sau juridică care solicită restituirea vehiculului.
(7) Operaţiunile executate pentru ridicarea vehiculului constau în ridicarea, transportul şi depozitarea vehiculului.
(8) Transportul la locul de depozitare se realizează în condiţii care exclud deplasarea pe propriile roţi a vehiculului ridicat.
(9) Transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz se suportă doar contravaloarea operaţiunii de ridicare.
(10) Depozitarea se face numai în spaţii corespunzătoare, special amenajate de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administraţia publică locală.
(11) Pe perioada depozitării, vehiculele ridicate se află în paza administraţiei publice locale.
(12) Vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operaţiunii/operaţiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea ori deţinerea legală a acestuia.
(13) Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spaţiile special amenajate se asigură prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore."

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa