Noutăți

2 minute - Timp de citire (369 cuvinte)
amenzi-circulatie-120723
4
  12-07-2023
  1253
  0

Unde se atacă amenzile de circulație?

Plângerile contravenționale privind circulația pe drumurile publice rămân în continuare un subiect de interes pentru toți șoferii, ținând cont de faptul că în fiecare an sunt emise mii de procese verbale de contravenție.  

Pentru început, trebuie menționat faptul că șoferii care doresc să atace procesul-verbal de contravenție trebuie să adreseze plângerea organului din care face parte agentul constatator în termen de 15 zile de la data comunicării.

În ceea ce privește instanța competentă să soluționeze aceste plângeri existau numeroase nedumeriri, unii șoferi fiind tentați să creadă că aceasta poate fi ori instanța de la locul săvârșirii faptei ori cea ce la domiciliul petentului. Într-adevăr, conform OG 2/2001 art.32 alin 1 privind regimul juridic al contravențiilor, exista o competență alternativă a instanțelor, astfel că plângerile puteau fi atacate ori la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își avea domiciliul sau reședința contravenientul.

Cu toate acestea, OUG 195/2002 art.118 alin 1 spune că pentru soluționarea plângerilor contravenționale, competența exclusivă o are instanța în a cărei rază teritorială s-a săvârșit fapta. Astfel, mulți șoferi pot fi induși în eroare în momentul în care, de exemplu, au comis o contravenție într-un alt județ decât cel de reședință și vor să atace procesul-verbal.

Pentru a clarifica lucrurile, Curtea Constituțională a României a emis Decizia 539/2022 în dosarul 12.729/231/2018 în care Judecătoria Focșani a sesizat CCR cu excepția de neconstituționalitate privind art.118 alin 1 din OUG 195/2002. Decizia Curții stabilește că prevederile articolului sunt constituționale și având în vedere faptul că OG 2/2001 este lege generală față de OUG 195/2002, se vor aplica prevederile celei din urmă. Cu alte cuvinte, se stabilește competența exclusivă a instanței în a cărei rază teritorială a fost săvârșită contravenția.

Șoferii trebuie să fie, totuși, atenți la natura contravenției săvârșite deoarece decizia se referă doar la contravențiile rutiere reglementate de OUG 195/2002, celorlalte contravenții, dacă nu sunt reglementate de o lege specială, li se aplică competența alternativă.

*Update - De astăzi, 27.07.2023, a intrat în vigoare Legea 254/2023 care modifică Codul Rutier. Începând de astăzi și contravențiile la regimul de circulație se pot ataca la instanța de la domiciliul celui amendat, indiferent de locul/județul în care a primit sancțiunea.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa