Noutăți

2 minute - Timp de citire (447 cuvinte)
alcool-droguri-volan-2023
4
  03-03-2023
  1947
  0

Alcool sau droguri la volan – permisul îți poate fi retras pe loc

Șoferilor care refuză testarea privind alcoolemia sau prezența substanțelor psihoactive în organism li se poate retrage pe loc permisul de conducere, potrivit HG nr. 130/2023.

Ce înseamnă retragerea permisului de conducere?

Hotărârea, intrată în vigoare la data de 17.02.2023, definește retragerea permisului de conducere ca fiind o “măsură tehnico-administrativă constând în reținerea documentului și interzicerea dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, dispusă de poliția rutieră în cazurile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Așadar, dacă polițistul rutier are indicii temeinice că un șofer a consumat băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive, însă refuză testarea cu etilotestul sau prelevarea de probe, se poate dispune retragerea permisului de conducere „până la ora 8:00 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore” conform art. 22 ^1, alin. (1) din Codul Rutier.

Titularul permisului va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, fără drept de circulație, împreună cu dispoziția de retragere. Aceasta va cuprinde data, ora și locul unde a fost încheiată, datele polițistului rutier precum și datele personale ale șoferului, motivul și perioada retragerii permisului. Cu alte cuvinte, dacă refuzi testarea ți se poate retrage atunci pe loc permisul și nu mai poți pleca cu mașina din acel loc.

Care este diferența între retragerea permisului și reținerea permisului?

Spre deosebire de măsura reținerii carnetului de conducere, care poate fi dispusă pentru o perioadă între 30-90 de zile și este o sanctiune complementară aplicată conducătorilor auto care au încalcat anumite prevederi din Codul Rutier (au acumulat peste 15 puncte de penalizare de exemplu), retragerea permisului este o măsură de sine stătătoare menită să înlăture un posibil pericol imediat, șoferul neavând dreptul de a conduce (inclusiv tractoare sau tramvaie) pentru o perioadă de cel puțin 12 ore.

De unde îmi pot ridica permisul retras?

Conform art. 196^1, alin (3) “Permisul de conducere retras se păstrează la sediul structurii de poliție din care face parte polițistul rutier care a dispus retragerea până la expirarea perioadei pentru care a fost dispusă măsura tehnico-administrativă și până la expedierea acestuia la serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost dispusă măsura tehnico-administrativă”. Adică permisul rămâne la sediul poliției din localitatea în care s-a produs contravenția până la expirarea perioadei pentru care a fost dispusă retragerea. După expirarea acestei perioade, puteți cere restituirea permisului. Dacă sancțiunea nu s-a transformat din retragere în reținerea permisului, atunci el trebuie să vă fie returnat.

O altă noutate adusă de HG nr. 130/2023 o reprezintă faptul că polițiștii de frontieră pot efectua verificări în evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere, ori tramvaie.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa