Noutăți

5 minute - Timp de citire (901 cuvinte)
masuri-fiscale-ianuarie-2024
2
  04-01-2024
  2470
  0

7 măsuri fiscale care impactează persoanele fizice din ianuarie 2024

Majoritatea prevederilor așa-zisei reforme fiscale au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și vizează, în principal, persoanele juridice, însă câteva dintre ele vor avea impact și asupra persoanelor fizice. Vom trece în revistă câteva dintre aceste modificări.

 1. Ca să începem într-o notă cât de cât pozitivă, valoarea tichetelor de masă a fost majorată. Astfel, prin OUG nr. 69 din 27 iulie 2023, se stabilește că valoarea unui tichet de masă nu poate depăși 40 de lei. Acest lucru nu înseamnă, însă, că angajatorul este obligat să acorde tichete de masă în valoare de 40 de lei. Potrivit art.10 alin. (1) din Legea 165/2018, angajatorii, împreună cu organizațiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentanții salariaților, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaților, frecvența acordării acestora, precum și valoarea lor, acolo unde este cazul, unitatea emitentă și modalitatea de acordare, pe suport hârtie și/sau pe suport electronic.                                                                                                    
 2. De asemenea, a fost majorată valoarea punctului de pensie. Potrivit Legii 360/2023, punctul de pensie a fost majorat cu aproape 14%, valoarea lui fiind de 2.032 de lei, față de 1.785 cât a fost anul trecut. De asemenea, tot de la începutul acestui an, modul de calcul al pensiilor a fost schimbat și are acum la bază punctul de referință care la rândul său este determinat prin raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a legii susmenționate și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv nivelul 25.
 3. Pentru cei pasionați de călătorii, vestea bună este că valoarea voucherelor de vacanță a fost majorată. Începând cu 1 ianuarie 2024 și până în data de 31 decembrie 2026, tichetele de vacanță vor valora 1.600 de lei, față de 1.450 de lei, ca anul trecut. Cu toate acestea, conform art. XXIV din Legea 296/2023, vor putea primi aceste tichete de vacanță doar angajații ale căror salarii nete nu depășesc 8.000 de lei pe lună.
 4. Cei care nu respectă regulile în trafic, însă, vor plăti amenzi mai mari, deoarece valoarea punctului-amendă a fost majorată. Până anul trecut, un punct-amendă valora 145 de lei, fiind plafonat de câțiva ani la această sumă. Începând cu luna ianuarie 2024, punctul amendă va fi calculat la 5% din salariul de bază minim brut pe țară. Mai exact, acesta va avea acum o valoare 165 de lei, având în vedere creșterea salariului minim brut la 3.300 de lei.
 5. O veste mai puțin bună vine și pentru cei care dețin case și mașini scumpe, deoarece vor fi nevoiți să plătească impozit pe lux”. Începând cu 1 ianuarie 2024 se aplică un impozit special, după cum urmează:
 1. Pentru persoanele fizice care la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale a căror valoare depășește 2.500.000 de lei, se va aplica o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei;
 2. Pentru persoanele fizice sau juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei, se va aplica o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.
 1. Cei care doresc să își cumpere o locuință trebuie să știe că a crescut TVA-ul la achiziționarea locuințelor. Începând cu luna ianuarie 2024 a crescut cota de TVA la achiziționarea de locuințe, respectiv de la 5% cum era până anul trecut, la 9%. Cu toate acestea, cota de 5% nu va fi eliminată complet , ci se va menține pentru persoanele care au încheiat până la sfârșitul anului 2023 acte juridice privind plata în avans pentru achiziționarea unei locuințe. Mai multe detalii despre acest subiect puteți găsi aici.
 2. Cei care preferă cash-ul în locul cardurilor de credit, trebuie să știe că s-au modificat plafoanele plăților în numerar, prin OUG 115/2023. Dacă prin Legea 296/2023 se stabilea că operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări, se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană, acum plafonul a fost ridicat la suma de 10.000 de lei.

  De asemenea, a fost modificat și plafonul sumelor în numerar care se vor putea regăsi în casieria hipermagazinelor și magazinelor cash and carry. Acestea vor putea avea la sfârșitul fiecărei zile maxim 500.000 de lei cash în casierie.

  O altă modificare privește plafonul pentru plățile din avansuri care vor putea fi date spre decontare, plafon care nu va putea depăși suma de 5.000 de lei în numerar pentru fiecare persoană, față de 1.000 de lei cât fusese stabilit prin Legea 296/2023.

Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele modificări ce vor avea loc în acest an și care vor avea un impact important atât asupra antreprenorilor cât și a persoanelor fizice. Se anunță un an plin de schimbări în multe domenii iar faptul că unele dintre aceste modificări nu au încă reglementate norme de aplicare va provoca multă confuzie în rândurile operatorilor economici dar și ale consumatorilor. Iar confuzia, de obicei, deschide ușa unor posibile abuzuri, caz în care vă sfătuim să apelați la un avocat. Abuzurile nesancționate încurajează alte viitoare abuzuri.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa