Blog

7 minute - Timp de citire (1360 cuvinte)
Fereastra Overton – de la inacceptabil social la reglementare legislativă
12
  28-06-2021
  2893
  0

Fereastra Overton – de la inacceptabil social la reglementare legislativă

„Despre manipulare și spălare a creierului” sau „Nu contează ceea ce spui ci câți te urmăresc” erau două titluri pe care le aveam în vedere pentru acest articol înainte de a descoperi, cercetând, că toate deducțiile mele au deja un nume consacrat – Fereastra Overton. (Overton Window)

Pentru a aduce orice subiect într-o discuție ai nevoie de un element esențial din partea ascultărorului/interlocutorului – atenția sa! Modul în care îți orientezi atenția și lucrurile spre care o orientezi îți vor dirija viața într-o bună măsură. Cea mai importantă caracteristică a atenției este, conform specialiștilor, selectivitatea. Fiind atât de importantă, poți presupune întemeiat că dacă nu înveți să o direcționezi, altcineva o va direcționa pentru tine. Până la urmă pe asta se bazează tot marketingul.

Joseph P. Overton (1960-2003), prim vice-președinte al Centrului pentru Politici Publice (SUA) a formulat această teorie, care i-a primit numele postum, după ce a murit în urma unei catastrofe aviatice. În conformitate cu Fereasta Overton, pentru fiecare idee sau problemă, în societate există o așa-numită „fereastră de oportunități”. În cadrul acestei ferestre, ideea poate (sau nu) să fie discutată pe larg, susținută deschis, promovată, se poate încerca legalizarea ei. Fereastra e mutată, schimbând paleta posibilităților de la o fază de Neconceput, complet străină moralei publice, total respinsă, până la faza de Politică Curentă, care este deja discutată pe larg și adoptată de conștiința populară și susținută prin lege.

Așadar „Fereastra Overton” reprezintă o fereastră de oportunități pentru cei care vor ca într-o societate să transforme o idee/problemă de neacceptat într-o lege normală! De fapt, „Fereastra Overton” este foarte folosită de către cei aflați la putere și funcționează în ambele sensuri: de la imposibil la lege, dar și de la lege la imposibil!

În timpul manipulării, lupa societății (atenția) va fi luată de pe zona imposibilă și va fi focusată, pas cu pas, trecând prin cele 6 etape specifice ferestrei, până ce se va ajunge în punctul culminant: emiterea unei legi personalizate! Practic, dacă la început toată lumea era convinsă că ideea/problema este imposibil de acceptat/rezolvat, după ce se vor efectua cei 6 pași, majoritatea va accepta ca fiind o situație normală și emiterea unei legi – o oportunitate politică firească. Această transformare radicală de convingere a populației prin manipulare că ce a fost considerat inițial imposibil este de fapt ceva normal, poate fi demantelată de Teoria „Fereastra Overton” care a generat-o! Este ceea ce unii numesc progresism. Doar că nu este niciun progres.

Cei 6 pași sau cele 6 etape specifice Ferestrei Overton sunt următorii/următoarele:

Pasul 1.– Într-un moment de OPORTUNITATE politică se reîncălzește o ciorbă, adică i se prezintă opiniei publice o idee/problemă ce este cunoscută în societate ca fiind de neacceptat;

Pasul 2.– Se dezbate IDEEA/PROBLEMA de către specialiștii în domeniu ca fiind o soluție radicală dar nu de neconceput, așa cum este cunoscută în societate;

Pasul 3.– Se arată că IDEEA/PROBLEMA poate fi ACCEPTABILĂ și poate funcționa în anumite circumstanțe;

Pasul 4. – Se mută „Fereastra Overton” în zona RAȚIONALĂ, pas în care media începe să joace un rol foarte important în manipularea populației;

Pasul 5.– Se prezintă IDEEA/PROBLEMA ca fiind deja populară, răspândită în societate – media și lobbyștii fac tot jocul; (influensării)

Pasul 6.– Se mută „Fereastra Overton” în zona legalizării problemei ca fiind o oportunitate politică – adică politicienii promulgă o lege! Manipularea și-a atins scopul!

La nevoie,  dacă se observă o rezistență din partea opiniei publice, sunt scoase la lumină sondaje de opinie mincinoase (comandate pe bani, de obicei, de către cei care vor să impună ideea). De asemenea, ne sunt prezentate cu titlul exhaustiv grafice, statistici și exemple – uneori din alte țări – care arată doar partea avantajoasă pentru idee a adevărului de pe teren!

Manipulare în 6 pași prin tehnica „Fereastrei Overton” nu este una la îndemâna oricui. Iar demantelarea ei este extrem de costisitoare și greu de destructurat. De ce? Pentru că gradul de indulgență și de necunoaștere al populației este foarte mare. Nepermis de mare în România. Evident că nu este o spălare pe creier și nici nu este un proces din seria Teoria Conspirației. Nu! Este mai mult: este subtil, este greu de observat și, pe cale de consecință, greu de contracarat într-o societate în care răul se confundă cu binele sau nu există o linie clară între ele. Iar când populația înțelege ce a permis, este prea târziu: Imposibilul a devenit posibil printr-o lege personalizată!

Cetățeanul obișnuit este ușor de manipulat, din cauză că asupra necesității legalizării ideii sau rezolvării problemei se pronunță specialiști în domeniu. Omul de rând nu are de unde să știe că specialiștii au fost cointeresați – prin mijloace financiare, prin funcții sau alte beneficii pe care procurorii le încadrează la “foloase necuvenite”! A dat mură-n gură domnul Profesor, a confirmat domnul Consultant, ne-a explicat Specialistul, a punctat esențial domnul Doctor Docent, a parafat domnul Academician etc. etc. etc. Ce nu înțelegeți?! În această situație, cine ești tu, cetățean obișnuit, să nu fii de acord cu punctul de vedere exprimat academic de mințile luminate? Tu, cetățene plătitor de taxe și impozite, ai următoarele obligații: să iei notă și să respecți legea! (vorba unui prieten – „toate acestea sunt posibile fiindcă ești un bun plătitor de taxe”)

De fapt, Overton a observat un fenomen simplu: în orice domeniu, la un moment dat, într-o societate se poate discuta un subiect sau o idee care va fi acceptată de societate doar într-un cerc restrâns. Ulterior, acest cerc poate sesiza o „ferestră de oportunități” (fereastra Overton) pentru a impune acceptarea pe scară largă. Spre exemplu, în urmă cu 50 de ani existența extratereștrilor era de neconceput. Fereastra Overton era în stadiul de inacceptabil. Au apărut apoi nenumărate imagini și filme cu „OZN-uri” și „ființe extraterestre” care au dus existența lor la stadiul de acceptabil. În ultimii ani, extratereștrii au fost puternic „umanizați”, devenind din inamicii ciudați din ceruri prietenii de pe alte planete. Acum ei nu mai vor să distrugă Pământul, ci să ajute civilizația umană în progresul său. Ba chiar este posibil să fi avut deja o contribuție esențială în acest sens în istorie. Filmele și documentarele au făcut deja posibilă existența lor, ducând tema în stadiul de popular, rațional. În viitorul apropiat este posibil să fie pregătite politici speciale pentru întâlnirea și conlucrarea cu extratereștrii.

Fereastra Overton are, deci, șase etape: 1. Inacceptabil – nu se poate deschide subiectul. Este inacceptabil și nociv, vine împotriva vieții și a societății. 2. Radical – se poate discuta despre idee, în cercuri excentrice, este insinuată în societate prin intermediul unor cercuri periferice, care au totuși dreptul la existență, nu? 3. Acceptabil – apar primele opinii mai degrabă favorabile din partea unor personaje considerate respectabile, dornice de afirmare, care vor oferi alternative de percepție asupra temei („vedete” și „formatori de opinie”). 4. Rațional – se produce departajarea clară, între opiniile pro și contra bazate pe argumente, ambele tabere înclinând într-o parte și cealaltă balanța. 5. Popular – mass-media promovează fără rezerve noul și originalitatea ideii, temei și produce o emulație în societate. Repetitorii se pun în mișcare și repetă fără să judece argumentele celor în care au încredere, producând un întreg curent favorabil (aici intră „nu contează ce spui ci câți te urmăresc”). 6. Politică – acesta este momentul oportun pentru stabilirea unui întregi politici, după care nu va mai fi posibilă reluarea subiectului. Se propune formal în dezbatere publică, se votează emoțional. Subiectul tabu din trecut a devenit o temă mereu actuală și toată lumea mimează fericirea și jubilează în fața marelui salt înainte al societății și depășirea prejudecăților – „progres”. Toate avantajele noilor politici sunt larg recunoscute, toate dezavantajele sunt adânc îngropate!

Ca și concluzie – odată rostogolit bulgărele propagandistic într-o fereastră a oportunității, este greu de oprit, așa cum precizam mai sus. Dar nu imposibil! Orice avalanșă distruge multe în calea ei, e drept, dar tot se oprește la baza muntelui. În orice caz, ascunzișul în lanul de lavandă nu poate fi o soluție pentru probleme care vor afecta (afectează deja) întreaga societate. Implică-te! Păstrează-ți atenția focusată asupra valorilor și convingerilor care te-au format ca om! Promovează-le! Adună-te cu cei asemenea ție! Susține-i pe cei care promovează valori similare!

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa