Noutăți

2 minute - Timp de citire (471 cuvinte)
Violența domestică – brățări electronice de supraveghere pentru agresori
5
  29-05-2021
  2227
  0

Violența domestică – brățări electronice de supraveghere pentru agresori

Violența domestică, deseori cauză de divorț și panică în relațiile de familie, este combătută prin măsurile prevăzute de Legea nr. 217/2003. Am mai analizat această lege aici. Una dintre măsurile luate împotriva agresorului pentru care există un ordin de protecție este purtarea unui dispozitiv electronic de supraveghere.

Însă această măsură nu putea fi dispusă până în prezent deoarece nu exista sistemul informatic de monitorizare și reglementările specifice. Toate acestea în condițiile în care, potrivit datelor IGPR, în primele 3 luni din 2021 au fost sesizate 10.425 de infracțiuni prevăzute de Legea 217/2003, dintre care 6005 au fost de lovire și alte violențe. Pe de altă parte, se estimează că aproximativ 30% din ordinele de protecție emise de instanțe sunt încălcate. Prin urmare este imperios necesară supravegherea agresorilor.

În acest sens, la data de 21.05.2021 a intrat în vigoare Legea nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale, care stabilește cadrul de înființare și funcționare a Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME). SIME se va utiliza cu ocazia:
a) executării măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauţiune, potrivit Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare;
b) executării măsurii arestului la domiciliu, potrivit Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare;
c) aplicării ordinului de protecţie provizoriu şi ordinului de protecţie, potrivit Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, republicată;
d) aplicării ordinului european de protecţie, în cazul în care România este stat emitent, potrivit Legii nr. 151/2016 privind ordinul european de protecţie, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, în cadrul procedurilor prevăzute la lit. a) şi b);
e) supravegherii la distanţă, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform legii, acest sistem va deveni operațional până cel târziu la 01.03.2022 iar monitorizarea în cazul ordinelor de protecție se va face în sistem pilot până cel târziu la 31.12.2025. Ce înseamnă tehnic și organizatoric „sistem pilot” nu știm încă, se va elucida prin Hotărâre de Guvern în termen de 6 luni.

Potrivit legii, persoanei supravegheate i se va monta pe gleznă dispozitivul electronic de supraveghere iar persoanei protejate i se pune la dispoziţie un dispozitiv electronic de supraveghere, destinat generării unor alerte privind apropierea sub distanţa prestabilită a dispozitivului electronic de supraveghere mobil purtat de persoana supravegheată.

În cazul încălcării distanței de apropiere, persoana supravegheată (cea care poartă dispozitivul) va fi obligată:
a) să se prezinte la cel mai apropiat organ de ordine publică aflat în serviciu;
b) să contacteze telefonic organul de supraveghere şi să urmeze instrucţiunile acestuia;
c) să se îndepărteze de persoana protejată.
De asemenea, organele de ordine publică au obligația să se deplaseze de îndată la persoana protejată.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa