Noutăți

2 minute - Timp de citire (309 cuvinte)
Telemuncă – angajatorul îți poate plăti utilitățile
16
  04-01-2021
  4139
  0

Telemuncă – angajatorul îți poate plăti utilitățile

Angajații care lucrează de acasă în 2021 vor putea primi cel mult 400 de lei/lună de la angajatori pentru a-şi plăti facturile la utilităţi (energie, apă, încălzire, internet etc) fără a fi nevoie de documente justificative. De asemenea, de banii aceştia angajații îşi pot cumpăra şi mobilier sau echipamente de lucru, conform Legii nr. 296/2020. Aceste cheltuieli sunt deductibile fiscal pentru angajator.

Raționamentul care stă la baza acestei măsuri este unul simplu: din moment ce stai acasă toată ziua, îți cresc cheltuielile cu utilitățile – consumi mai mult curent, mai multă apă etc. Toate aceste cheltuieli se acumulează în timpul programului de lucru, când, în condiții normale, ai fi fost la birou iar aceste cheltuieli reveneau în sarcina angajatorului.

Mai exact, Legea 196/2020 prevede că articolul 142 din Codul Fiscal se completează cu următoarea prevedere: „sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apă și abonamentul de date, și achiziția mobilierului și echipamente de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă. Sumele vor fi acordate fără necesitatea de prezentare a documentelor justificative.”   

Cum dobândești dreptul la acest venit suplimentar neimpozabil? Legea nu prevede o procedură specifică dar se subînțelege (vor fi acordate) că trebuie să îți soliciți acest drept. O cerere către conducerea companiei, fără documente justificative, ar trebui să fie suficientă. (dacă ai și facturi de utilități unde se remarcă creșterea cheltuielilor, atunci și mai bine, anexează-le cererii) Înainte de a solicita de la angajator această sumă de maxim 400 lei/lună, verifică să nu existe un impediment în contractul individual de muncă sau în regulamentul intern al companiei.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa