Noutăți

3 minute - Timp de citire (502 cuvinte)
taxa-pe-lux
3
  26-07-2024
  965
  0

Taxa pe lux - cine și cum o plătește?

Impozitul special pentru bunurile de valoare mare sau „taxa pe lux”, așa cum mai este denumit, a intrat deja în vigoare și îi vizează pe proprietarii ale căror bunuri mobile sau imobile depășesc o anumită valoare.

Cine va trebui să plătească această taxă?

Conform Legii 296/2023 “Sunt obligate la plata impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, stabilit conform prezentului titlu, următoarele persoane, denumite în continuare contribuabili:

  1. persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale potrivit definiției de la art. 453 lit. f), situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată potrivit art. 457, depășește 2.500.000 lei;
  2. persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei. Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de 5 ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior”.

În acest sens, Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat în Monitorul Oficial formularul 216 care va trebuie completat de către proprietarii de bunuri a căror valoare depășește sumele menționate mai sus.

Care este termenul de depunere a declarației 216?

Termenul de depunere a declarației este:

  1. data de 30 septembrie inclusiv a anului fiscal curent în cazul contribuabililor care dețin clădiri rezidențiale cu valoare ce depășește 2.500.000 lei;
  2. data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent în cazul contribuabililor care au în proprietate autoturisme a căror valoare depășește 000 lei.

Cum se completează declarația 216?

Declarația va trebuie completată și transmisă de către contribuabili doar în format electronic, neacceptându-se declarațiile scrise de mână sau la mașina de scris iar în acest sens pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală a fost pus un program de asistență în vederea completării formularului. Aceștia vor trebui să completeze datele de identificare a persoanei fizice sau juridice, după caz, precum și detalii despre bunurile deținute ca de ex.: datele de identificare a autoturismului, numărul cadastral al imobilului și valoarea acestuia etc.. Mai multe detalii despre completarea formularului puteți găsi aici.

Cum se calculează impozitul?

Potrivit Legii 296/2023, “impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se calculează în funcție de încadrarea într-una dintre situațiile prevăzute la art. 500^1, după cum urmează:

  1. în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei;
  2. în cazul proprietăților reprezentând autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei”.

Ca un exemplu, pentru o casă în valoare de 2.600.000 lei (aproximativ 523.000 euro) va fi aplicată o taxă de 0,3% pe diferența de 100.000 de lei dintre plafonul neimpozabil și valoarea casei, însemnând că proprietarul va plăti anual un impozit pe lux de 300 de lei.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa