Noutăți

2 minute - Timp de citire (364 cuvinte)
Răspunzi legal pentru ce dai share pe Facebook?
6
  29-06-2022
  2066
  0

Răspunzi legal pentru ce dai share pe Facebook?

Da, răspunzi pentru ce distribui. Și nu doar pe Facebook ci pe toate rețelele de socializare (Twitter, TikTok etc). Sigur, pentru asta trebuie să fie o postare denigratoare la adresa unei persoane iar acea persoană să îți ceară socoteală în instanță.

Încă din anul 2016, prin Decizia nr. 4546, Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat că „o rețea de socializare prin natura sa este destinată spațiului public, astfel că orice scriere capătă acest caracter, chiar și în situația în care contul personal își limitează audiența doar la anumite persoane”. Prin urmare, dacă faci o postare ofensatoare, denigratoare la adresa unei persoane, respectiva persoană (fizică sau juridică) te poate chema în judecată și îți poate solicita daune – se numește răspundere civilă delictuală.

Dar dacă doar dai share? Și dacă dai share unei postări ofensatoare, unui articol denigrator răspunzi în solidar cu autorul. Chiar dacă nu ai scris tu postarea, în mod evident ți-ai asumat-o ca adevarată distribuind-o. Prin Decizia nr. 837/2022, ICCJ a hotărât că o persoană care preia și distribuie pe contul de social media un articol al cărui conținut a fost catalogat drept defăimător se face vinovată de o faptă prejudiciabilă, pentru care poate răspunde patrimonial.

În speța de mai sus, o persoană a distribuit o postare denigratoare adaugând un mic text care întărea susținerile din postare. Și a răspuns cu bani pentru asta. Prin urmare, când vezi o postare de genul „X e un hoț și un corupt”, gândește-te de 2 ori înainte de a da share iar dacă dai share, mai ales dacă și întărești cele postate – de ex completezi  „corect” când dai share) te poți aștepta să fii chemat în judecată și să ți se ceară daune pentru lezarea demnității, reputației persoanei respective.

Ne-am obișnuit ca mediul online, în special rețelele de socializare, să fie lipsit de răspundere. Toți postează ce le vine, fără consecințe. Dar nu e chiar așa. Pe lângă sancțiunile specifice platformei (suspendarea contului pentru 30 de zile de ex), poți fi chemat în judecată și tras la răspundere pentru o postare sau distribuirea unei postări denigratoare. Scapi doar până dai de omul suficient de motivat să te dea în judecată.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa