Noutăți

2 minute - Timp de citire (398 cuvinte)
rca-troninete
2
  13-10-2023
  545
  0

Poliță RCA pentru trotinete și biciclete electrice

Ministerul Finanțelor a lansat recent în dezbatere publică un proiect de lege care propune modificări semnificative în ceea ce privește asigurarea răspunderii civile auto (RCA) în România. Printre cele mai importante schimbări se numără extinderea obligației de încheiere a unui contract RCA de către utilizatorii de biciclete electrice și trotinete electrice.

Unul dintre aspectele cheie ale proiectului de lege este redefinirea noțiunii de "vehicul". Conform acestor modificări, un vehicul este orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie care are o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h sau o masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h. Această definiție extinsă aduce sub incidența obligației de RCA nu doar mașinile clasice, ci și bicicletele electrice și trotinetele electrice.

Cu toate acestea, proiectul de lege prevede excepții de la obligația de încheiere a contractului RCA. Astfel, vehiculele utilizate exclusiv în cadrul evenimentelor și activităților sportive cu motor în zone cu acces restricționat pot fi scutite de această obligație, cu condiția ca organizatorul să aibă asigurare sau instrument de garantare alternativ.

Proiectul stabilește, de asemenea, limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA pentru prejudicii materiale, vătămări corporale și decese. Aceste limite sunt definite în funcție de natura prejudiciilor și numărul persoanelor afectate într-un accident. De exemplu, pentru prejudicii materiale, limita de despăgubire este de 6.434.740 lei, în timp ce pentru vătămări corporale și decese, limita este de 31.926.210 lei.

O altă modificare semnificativă este faptul că asigurătorul RCA va acorda despăgubiri pentru prejudiciile produse indiferent de locul în care s-a produs accidentul, inclusiv pe drumuri publice, drumuri neaccesibile circulației publice, în incinte și în orice alte locuri, atât în timpul deplasării, cât și în timpul staționării vehiculului asigurat.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, posibilitatea suspendării poliței RCA în cazul suspendării înmatriculării sau dreptului de circulație a vehiculului. În astfel de situații, vehiculul va trebuie să fie imobilizat într-un spațiu privat, în afara domeniului public. Valabilitatea contractului RCA se va prelungi apoi cu perioada pentru care efectele poliței au fost suspendate.

Proiectul reprezintă transpunerea în legislația noastră a unei directive europene, Directiva (UE) 2021/2118, care propune redefinirea termenului “vehicul” astfel încât în această categorie să poată fi încadrate bicicletele și trotinetele electrice. Dacă proiectul va trece de Parlament, cei care doresc să-și achiziționeze astfel de vehicule vor fi obligați să încheie o poliță RCA.

Puteți accesa proiectul aici.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa