Noutăți

5 minute - Timp de citire (901 cuvinte)
Legea carantinei – ce poți păți și cum poți contesta?
27
  20-07-2020
  2907
  0

Legea carantinei – ce poți păți și cum poți contesta?

Legea carantinei și a izolării, respectiv Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost publicată în Monitorul Oficial și intră în vigoare marți, 21.07.2020. Această lege a suscitat, pe bună dreptate, multe discuții în spațiul public, chiar și proteste. S-a spus că ar fi neconstituțională și că ar institui o veritabilă dictatură medicală. Însă până la sesizarea și pronunțarea Curții Constituționale cu privire la această lege, ea se va aplica și e bine să știm ce ni se poate întâmpla și cum putem contesta.

Deși, la nivel de slogan, legea statuează că toate măsurile se vor lua nediscriminatoriu, proporțional cu fiecare situație și cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, de fapt, prevederile ei într-adevăr instaurează o dictatură medicală de unde consimțământul pacientului lipsește cu desăvârșire. Avem, la rândul nostru, convingerea că această lege va fi declarată neconstituțională.

Conform legii, avem 2 măsuri, carantina și izolarea, definite după cum urmează: carantinasepararea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen de alte persoane, în spaţii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau la locaţia declarată de către persoana carantinată, stabilită prin decizie individuală motivată a direcţiei de sănătate publică; izolarea - separarea fizică a persoanelor afectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive, la domiciliu, la locaţia declarată de persoana izolată, într-o unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare. Iar persoană suspectă = persoana posibil infectată care provine din zona în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen, pe perioada de incubaţie, în baza dovezilor ştiinţifice, sau persoana care a intrat în contact direct cu o persoană infectată sau cu bunuri contaminate cu agentul înalt patogen, până la trecerea perioadei de incubaţie sau apariţia semnelor sau simptomatologiei clinice sau paraclinice a bolii.

Așadar carantina se poate institui când nu ești infectat ci doar suspect, adică ai venit dintr-o zonă cu risc ridicat sau ai avut contact cu o persoană infectată. În cazul în care se refuză sau se încalcă măsura carantinării la domiciliu, Direcția de Sănătate Publică decide carantinarea în spațiile special amenajate. (adică spital sau acele unități medicale auxiliare) Durata carantinei este egală cu perioada de incubație specifică bolii (maxim 14 zile în cazul Covid 19).

IMPORTANT: Legea se aplică în prezent pentru COVID 19 dar prevede, la art. 8 al. 2, că o listă a bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea se va stabili prin hotărârea Guvernului, deci vor mai putea apărea și altele.

Pe de altă parte, izolarea se instituie persoanelor deja infectate, fie că arată sau nu simptome. Inițial poți fi izolat pentru o perioadă de 48 de ore în vederea efectuării examinărilor clinice, analizelor, iar apoi, la recomandarea medicului, în funcție de rezultatul examinărilor, durata izolării se poate prelungi până când ești declarat vindecat pe baza unor noi examinări. Izolarea la domiciliu este posibilă doar când riscul de contaminare a altor persoane sau de răspândire a bolii este redus și nu se poate dispune când informațiile științifice oficiale impun izolarea exclusiv într-o unitate sanitară.

Dacă carantina sau izolarea au fost dispuse față de o persoană care are în grija sa alte persoane ( de ex.- copii), persoana respectivă trebuie să desemneze un alt membru al familiei sau o persoană de referință care să primească în îngrijire copiii pe durata măsurii, în caz contrar, măsurile de ocrotire vor fi luate prin intermediul serviciilor publice de asistență socială.

IMPORTANT: ordinea publică din spațiile destinate carantinei și izolării va fi asigurată de poliția locală și jandarmerie – deci vorbim despre o veritabilă închisoare medicală.

Așadar, pe scurt, consimțământul tău, acordul tău de pacient este egal cu zero. Medicul face recomandări Direcției de Sănătate Publică, iar aceasta din urmă te carantinează/izolează forțat pe baza unei decizii individuale care îți va fi comunicată în 2 ore de la recomandarea medicului, iar tu, de pe patul de spital, nu poți decât să apelezi la un avocat ca să ataci respectiva decizie în instanță. Am făcut precizarea cu apelarea la un avocat deoarece insăși legea prevede că asistența juridică este obligatorie în astfel de cazuri, prin urmare, dacă nu angajezi tu avocatul dorit, îți va fi desemnat unul din oficiu.

Termenul în care trebuie să acționezi este de cel mult 24 de ore de la momentul în care ai primit decizia Direcției de Sănătate Publică privind carantinarea sau izolarea. Contestarea măsurii se judecă de urgență, în cel mult 48 de ore de la momentul sesizării și toate comunicările, inclusiv înregistrarea contestației, se fac online, în format electronic.

Încheiem prin a transmite un mesaj persoanelor care vor fi supuse măsurilor de mai sus: fiți responsabili față de voi înșivă și de restul comunității, puneți sănătatea pe primul loc, ascultați medicii, iar dacă ați fost carantinat sau izolat la domiciliu, stați acasă pe întreaga perioadă spre binele tuturor. Demersurile noastre, ale avocaților, vizează strict situațiile de abuz care se pot naște în baza unei legi neracordate la Constituție și la drepturile omului și sunt motivate de faptul că, și noi, la fel ca și medicii, am depus un jurământ la intrarea în profesie: "Jur să respect şi să apăr Constituţia şi legile ţării, drepturile şi libertăţile omului şi să exercit profesia de avocat cu cinste şi demnitate. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!"

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa