Noutăți

2 minute - Timp de citire (441 cuvinte)
modificari-ci-2023
5
  16-06-2023
  1857
  0

La o adresă de domiciliu nu pot fi înscrise mai mult de 10 persoane

Începând cu săptămâna aceasta, mai exact cu data de 11 iunie, a intrat în vigoare Legea 162/2023 care aduce modificări semnificative asupra OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români. Aceste modificări vizează în special înregistrarea adresei de domiciliu și de reședință în actele de identitate și introducerea unei limite de persoane înscrise la aceleași adrese.

Conform art.28 din noua lege, adresa de domiciliu nu poate fi înscrisă în actul de identitate dacă în Registrul Național de Evidență a Persoanelor (RNEP) sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă. Această limită nu se aplică deținătorului imobilului și membrilor familiei extinse. Familia extinsă include proprietarul spațiului, soțul/soția acestuia, precum și rudele în linie dreaptă și linie colaterală până la gradul al patrulea.

O altă prevedere introduce o limită similară și pentru adresa de reședință în actul de identitate. Astfel, potrivit art. 31, mențiunea privind reședința nu poate fi înscrisă în actul de identitate dacă în RNEP sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă. De asemenea, perioada de valabilitate a acestei mențiuni este de cel mult un an, iar după expirarea termenului cei ce doresc prelungirea acestuia pot solicita înscrierea unei noi mențiuni. Și în acest caz sunt exceptați de la regulă proprietarul spațiului și membrii familiei extinse.

În plus, legea stabilește că persoana care găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv timp de 15 zile, are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor din raza imobilului pentru a-și exprima consimțământul de primire în spațiu. În acest caz, excepție fac persoanele care locuiesc la o altă adresă în interes de serviciu sau în scop turistic.

Până în prezent, OUG 97/2005 stabilea că persoana care găzduiește o altă persoană pe o perioadă mai mare de 30 de zile era obligată să anunțe poliția sau serviciul de evidență a persoanelor. De acum însă, persoanele care nu își vor da consimțământul pentru preluarea în spațiu a chiriașului riscă amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei. Aceleași sancțiuni riscă și cei care își declară adresa de reședință la o adresă unde sunt înscrise mai mult de 10 persoane.

Prin modificările aduse de Legea 162/2023 se dorește clarificarea și reglementarea evidenței, domiciliului, reședinței și actelor de identitate ale cetățenilor români. Modificările vin în urma numeroaselor situații din ultimii ani în care au fost descoperite adrese unde aveau domiciliul sute de persoane. Anul trecut, de exemplu, au fost descoperite aproximativ 18.000 de cetățeni străini care aveau domiciliul într-un apartament din București. Adică această migrație care se întâmplă absolut „natural”.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa