Indemnizația pentru concediul de risc maternal
Persoanele care se asigură voluntar la sistemul de sănătate de stat prin plata contribuției de asigurare socială de sănătate (CASS) pot beneficia de indemnizații de concedii medicale, cu condiția încheierii unui contract suplimentar cu casa de asigurări. Legislația actuală nu permite, însă, femeilor care obțin venituri din activități independente să solicite indemnizație pentru concediul de risc maternal. Legea nr.342/2023, recent aprobată de președintele țării, vizează schimbarea acestei situații.
Legea urmărește modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Această schimbare va femeilor care se asigură voluntar în sistemul de sănătate de stat să solicite indemnizația de risc maternal, alături de salariate, prevedere deja existentă. permite
În prezent, beneficiază de concediu și indemnizație de risc maternal potrivit art. 31 din OUG 158/2005 coroborat cu art. 1 din OUG 96/2003, următoarele categorii:
- salariatele gravide şi mame, lăuze sau care alăptează, de cetăţenie română ori a unui stat membru al Uniunii Europene şi din Spaţiul Economic European, care au raporturi de muncă sau raporturi de serviciu cu un angajator;
- cetăţenii altor state şi apatrizii, care au, conform legii, domiciliul sau reşedinţa în România, dacă fac parte din categoriile de salariate prevăzute la lit. a).
Conform noilor modificări, concediul și indemnizația de risc maternal urmează să fie acordate și femeilor care se asigură voluntar, fără a impune condiții de stagiu de asigurare. Cuantumul indemnizației de risc maternal va fi de 75% din baza de calcul, carepotrivit proiectului va fi reprezentată de media veniturilor lunare asigurate conform contractului de asigurare.
Trebuie menționat faptul că pentru a putea beneficia de aceste indemnizații, doamnele vor trebui să încheie un contract separat cu casa de asigurări de sănătate și să plătească o cotă de 1% din veniturile declarate în contract. Așadar, indemnizațiile de risc maternal nu pot fi acoperite de cota obișnuită de CASS.
Datorită faptului că anumite case de asigurări de sănătate județene au interpretat greșit legislația actuală, au fost acordate necuvenit indemnizații de risc maternal pentru PFA-uri. Pentru a corecta această situație, o propunere legislativă, Pl-x nr. 119/2023, recomandă anularea datoriilor reprezentate de indemnizațiile de risc maternal primite necuvenit începând cu 2018. Sumele deja recuperate vor putea fi restituite în termen de două luni de la intrarea în vigoare a acestei propuneri, inclusiv cheltuielile de judecată pentru procedurile judiciare declanșate pentru recuperare.
Indemnizațiile de risc maternal achitate începând cu anul 2018 persoanelor nesalariate pentru care nu s-au emis decizii de recuperare nu vor mai fi urmărite.
Deciziile agențiilor județene de plăți și inspecție socială privind calcularea indemnizației de concediu de creștere a copilului (CCC) pentru PFA-uri vor fi revocate în 60 de zile de la intrarea în vigoare a proiectului. Se vor emite noi decizii de indemnizații și se vor achita drepturile bănești neacordate începând cu anul 2018.
*Pl-x nr. 119/2023 care vizează anularea datoriilor reprezentate de indemnizațiile de risc maternal primite necuvenit începând cu 2018 se află în momentul de față la Camera Deputaților.
Noile modificări urmăresc corectarea lacunelor existente în legislația privind indemnizațiile de risc maternal pentru femeile asigurate voluntar în sistemul de sănătate de stat. Aceste schimbări vor aduce beneficii semnificative pentru femeile care au venituri din activități independente, asigurându-le accesul la drepturile cuvenite în cazul concediului de risc maternal.
Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.