Noutăți

1 minut - Timp de citire (200 cuvinte)
Imobiliare 2023 – Contractele de închiriere se înregistrează, din nou, la ANAF
3
  28-12-2022
  2743
  0

Imobiliare 2023 – Contractele de închiriere se înregistrează, din nou, la ANAF

Anul 2023 vine cu multe modificări fiscale, unele vizând domeniul imobiliarelor, cum este și această obligație de a înregistra la A.N.A.F. contractele de închiriere. Practic este o reintroducere a acestei obligații, ea existând și în trecut, și nu este singura modificare fiscală care vizează domeniul imobiliarelor.

Mai precis, conform OG 16/2022, persoanele care obțin venituri din închirierea bunurilor imobile proprii, trebuie să-și înregistreze, din nou, contractele de închiriere la Agenția Națională de Administrare Fiscală.    

Termenul pentru înregistrare este de 30 de zile pentru contractele noi, încheiate după intrarea în vigoare a legii, adică după 1 ianuarie 2023, în timp ce termenul de înregistrare a contractelor aflate deja în derulare este de 90 de zile din momentul aplicabilității legii. În vederea realizării acestei obligații, organul fiscal a modificat formularul 168, care urmează a fi depus alături de cererea de înregistrare.

Cererea de înregistrare va putea fi depusă de către personale fizice atât online, în format electronic cât și fizic, la ghișeu sau prin poștă. Persoanele juridice însă nu au această facultate, acestea având doar opțiunea de a depune documentele online.

În situația în care bunul închiriat se află în coproprietate, fiecare coproprietar are obligația de a înregistra individual contractul de închiriere.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa