Noutăți

3 minute - Timp de citire (597 cuvinte)
dreptul-muncii-ai
3
  26-05-2023
  816
  0

Dreptul muncii și inteligența artificială

Inteligența artificială (IA) a devenit o prezență tot mai semnificativă în diverse industrii, ceea ce afectează dreptul muncii și naște nevoia de noi reglementări. Tehnologiile emergente, precum automatizarea, roboții și algoritmii de luare a deciziilor au început să fie utilizate pe scară largă iar la nivel mondial aceste evoluții ridică întrebări importante cu privire la modul în care IA afectează relațiile de muncă și drepturile angajaților.

În primul rând, trebuie să subliniem faptul că inteligența artificială reprezintă, de fapt, capacitatea unei tehnologii de a imita anumite funcții specifice oamenilor, cum ar fi: raționamentul, planificarea sau învățarea. Pentru a putea face toate acestea, inteligența artificială se află în strânsă legătură cu datele cu caracter personal. Mai exact, acești algoritmi “inteligenți” au nevoie de o imensă cantitate de informații pe baza cărora să poată lua decizii, iar informațiile provin de la utilizatorii numeroaselor aplicații și site-uri care colectează date cu caracter personal.

Având în vedere progresul rapid al acestei tehnologii, utilizarea inteligenței artificiale precum și limitarea folosirii acesteia reprezintă un subiect de o importanță majoră. Deși automatizarea anumitor procese și folosirea IA poate fi de ajutor, există și cazuri în care aceasta poate provoca prejudicii grave, motiv pentru care este nevoie urgentă de legiferarea acestor sisteme. Unul din multele domenii în care folosirea IA ar trebui reglementată este dreptul muncii.

Procesul de recrutare și selecție

Utilizarea IA în procesul de recrutare și selecție a candidaților poate aduce atât beneficii cât și provocări legale. În primul rând, sistemele de recrutare asistate de IA pot ajuta la filtrarea și evaluarea CV-urilor, facilitând procesul de selecție. Cu toate acestea, există riscul de discriminare bazată pe algoritmi defectuoși sau introducerea de criterii irelevante. Legislația muncii din România trebuie să se asigure că drepturile candidaților sunt protejate și că procesele de selecție asistate de IA sunt transparente și nediscriminatorii.

Impactul asupra locurilor de muncă

Automatizarea și robotizarea pot duce la înlocuirea unor locuri de muncă umane cu tehnologia IA. Acest lucru poate ridica întrebări cu privire la disponibilitatea unor noi locuri de muncă pentru angajații afectați și la formele de compensație oferite în astfel de cazuri. Leguitorul ar trebui să asigure protecția angajaților în cazul concedierilor și să ofere mecanisme adecvate de reorientare și recalificare profesională.

Drepturile angajaților

O întrebare crucială este modul în care drepturile angajaților sunt protejate în contextul utilizării IA în locurile de muncă. Sistemele de monitorizare bazate pe IA pot implica supravegherea activităților angajaților, ceea ce poate ridica preocupări cu privire la intimitatea și respectarea vieții private. Legislația muncii din România trebuie să stabilească limite clare cu privire la utilizarea IA în monitorizarea angajaților și să asigure că aceasta nu afectează negativ drepturile fundamentale ale acestora.

Răspunderea și etica utilizării IA

Un alt aspect important este determinarea responsabilității în cazul unor erori sau prejudicii cauzate de sistemele IA în mediul de lucru. În cazul în care IA ia decizii care afectează angajații, trebuie să existe transparență și mecanisme de contestare adecvate pentru a se asigura că drepturile angajaților sunt protejate.

Este esențial ca legislația muncii să se adapteze la aceste evoluții și să ofere protecție și drepturi angajaților într-un mod adecvat. De asemenea, dialogul între mediul de afaceri, specialiști în drept și reprezentanții angajaților este esențial pentru a dezvolta abordări responsabile și echitabile în utilizarea inteligenței artificiale în mediul de lucru. Deși mai multe proiecte de acte normative sunt în lucru la Bruxelles, opinăm că țara noastră poate să facă mai mult decât să importe sau să aplice direct aceste acte, poate să-și construiască propria infrastructură legislativă cu privire la IA, oferind protecție angajaților și impunând limite în utilizarea IA.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa