Noutăți

3 minute - Timp de citire (615 cuvinte)
Despre platformele online de intermediere în avocatură
24
  20-07-2020
  1911
  0

Despre platformele online de intermediere în avocatură

”Cauți avocat bun în Timișoara? Rapid și ieftin? Divorțezi? Vrei să contești o amendă? Îți găsim gratis 3 oferte în 3 ore de la avocați specializați fix în problema ta!” – cam așa sună reclamele acestor site-uri care încearcă să facă un fel de intermediere între clienți și avocați. În ultimul timp s-au înmulțit aceste platforme, profitând de lipsa de cunoștințe a oamenilor în utilizarea internetului (inclusiv a avocaților) și folosind cuvinte cârlig ca și cele subliniate mai sus. Le poți recunoaște ușor, în general denumirea site-ului e ”avo...”, ”law...” sau ”legal...”  urmat de ceva.

Dacă cauți într-adevăr un avocat, iată de ce NU ai nevoie de astfel de servicii:   

  1. Ești suficient de deșteaptă/deștept încât să îți poți alege singur/ă avocatul pe internet, fără influențe și manipulări – la fel cum poți analiza și alege o destinație de vacanță, o ofertă a unei agenții de turism sau cum poți să-ți plănuiești concediul și să faci direct rezervările de hotel, avion etc, tot așa îți poți alege avocatul potrivit pentru tine analizând oferta de pe internet, adică oferta de pe toate site-urile nu doar de pe unul singur care pretinde că știe ce ar fi mai bun pentru tine. Când un lucru e important pentru tine, nu-i lași pe alții să aleagă în locul tău.
  2. Sunt ilegale – Legea 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat prevede clar că orice persoană are dreptul să îşi aleagă în mod liber avocatul (Art. 2 al. 4) ori în cazul acestor platforme libertatea ta este restrânsă la cei câțiva avocați prezenți pe acea platformă (care apropo, plătesc ca să fie acolo) sau la cele câteva oferte primite, prin urmare ești influențat/ă, manipulat/ă să îți restrângi opțiunile pe care le-ai putea avea pe piața liberă. Pe de altă parte, aceste platforme pretind că oferă servicii de avocatură ceea ce este ilegal, doar un avocat poate oferi astfel de servicii conform Legii și Statutului, deci site-ul ar trebui sa aparțină unui avocat identificat cu nume, prenume, formă de exercitare a profesiei și să fie avizat de Barou iar nu unui SRL sau, mai rău, unui deținător neidentificat. Nu în ultimul rând, chiar dacă o astfel de platformă ar aparține unui avocat, activitățile avocațiale sunt cele prevăzute de art. 3 din Lege, iar intermedierea în avocatură lipsește dintre acestea.
  3. Ieftin, rapid, gratis – cuvintele astea sunt menite să te ”agațe” astfel încât ei să poată spună că tu ai ales să apelezi la ei și să îți limitezi singur/ă opțiunile.
  4. Ieftin și bun – să fim serioși, știi si tu că aceste două cuvinte rar merg în aceeași propoziție. Un tertip ieftin de marketing.
  5. Prețuri mici – din nou, cuvinte menite să te agațe, iar dacă nu cunoști cât de cât piața avocaturii, habar nu ai dacă acele onorarii sunt mici, normale sau chiar mari.
  6. Avocați specializați – crezi că face cineva vreo verificare să vadă care avocat în ce e specializat? Evident că nu. Orice avocat poate plăti să dețină un cont pe o astfel de platformă și să fie ”specializat” în ce vrea el.
  7. Numele site-ului – la o simplă navigare pe internet, poți observa că site-urile avocaților serioși conțin numele lor în denumire (ex – popescu.com sau avocat-popescu.ro), restul variațiunilor de ”avo...” , ”legal...”, ”law...” etc sunt acele site-uri unde totul este rapid și gratis.

Pe scurt, aceste platforme continuă să existe prin comisioanele percepute de la avocați, un lucru nedemn, imoral și ilegal, și prin tertipuri de marketing de genul celor descrise mai sus, prin care agață posibili clienți. Noi recomandăm tuturor, în primul rând colegilor avocați, să renunțe la astfel de servicii și să sesizeze organele de conducere ale profesiei când sunt contactați de asemenea ”intermediari”.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa