Noutăți

2 minute - Timp de citire (419 cuvinte)
Darea în plată
27
  08-08-2020
  2409
  0

Darea în plată

Un avocat bun și responsabil vă va recomanda, fără rețineri, să apelați la prevederile Legii nr. 77/2016 privind darea în plată, într-o singură situație: dacă ați fost executat silit, s-a vândut imobilul prin licitație publică și, cu toate acestea, sunteți executat în continuare pentru diverse dobânzi/accesorii ale creditului care nu au fost acoperite prin executarea silită. În toate celelalte situații care se pot încadra sub prevederile acestei legi, trebuie ceva mai multă chibzuință.

Ideea legii este următoarea: dacă ați contractat un credit pentru achiziționarea unui imobil/casă/apartament cu destinația de locuință sau ați garantat un credit cu o locuință și, pe parcursul rambursării creditului, ratele au devenit prea mari pentru a le suporta, puteți transfera imobilul/casa/apartamentul în proprietatea băncii și scăpa astfel de datorii. Partea bună – scăpați de rate, datorii și se închide creditul. Partea proastă – rămâneți fără imobil/casă/apartament.

În mod evident, orice persoană achiziționează un imobil/casă/apartament cu destinația de locuință cu scopul de a-l deține pe deplin în urma achitării creditului și nu pentru a-l transfera băncii/IFN-ului/recuperatorului de creanțe. Or, din acest punct de vedere, pot exista alte căi legale pentru a reechilibra contractul de credit sau a diminua valoarea ratelor, fără a pierde imobilul.

Singura situație în care trebuie, fără dubiu, să apelați la mecanismul acestei legi este, precum scriam mai sus, cea în care deja ați pierdut imobilul prin executare silită și totuși sunteți în continuarea executat pentru o parte din datorie deoarece vânzarea imobilului nu a acoperit toată datoria. În acest caz, printr-o cerere adresată instanței de judecată, veți obține o hotărâre judecătorească care să constate stingerea integrală a datoriei odată cu vânzarea imobilului, încetând astfel orice executare silită.

Dacă această din urmă situație este clară, prima, cea în care creditul este în desfășurare și doriți să dați în plată imobilul pentru stingerea sa, presupune întrunirea unor condiții. Puteți verifica dacă îndepliniți condițiile analizând articolul 4 din Legea 77/2016 (o găsiți, probabil, pe internet) sau apelând la un avocat. Ulterior, procedura privind notificarea de dare în plată și realizarea transferului dreptului de proprietate, va presupune, oricum, angajarea unui avocat, precum și plata serviciilor unui notar public. Important de știut este că, odată cu expedierea notificării de dare în plată, se suspendă obligația de plată a ratelor precum și orice executare silită.

Scopul acestei legi este unul nobil, de a veni în ajutorul celor ”asupriți” de bănci, instituții financiare nebancare sau recuperatori de creanțe, însă, ca orice mecanism legal, el nu funcționează automat ci trebuie pus în mișcare de cel care are nevoie de el.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa