Noutăți

2 minute - Timp de citire (460 cuvinte)
Certificatul digital nu se aplică la muncă – ce prevăd noile restricții?
37
  23-10-2021
  17437
  0

Certificatul digital nu se aplică la muncă – ce prevăd noile restricții?

De luni, 25.10.2021, intră în vigoare o nouă serie de restricții, așa cum au fost ele adoptate/modificate prin HG 1130/2021. E multă confuzie pe acest subiect, chiar fake news uneori. Prevederile acestui HG sunt, bineînțeles, nelegale, discriminatorii, vagi și ilogice dar ele vor fi în vigoare până hotărârea va fi declarată nelegală de către o instanță.

Până atunci, să trecem în revistă principalele prevederi:

  • Certificatul digital nu condiționează dreptul la muncă nici conform acestui HG și nici conform altor prevederi legale în vigoare. Prin urmare, dacă sunteți în situația de a vi se solicita certificatul digital la locul de muncă, în prezent această solicitare ar fi ilegală și abuzivă, reprezentând, de fapt, hărțuire morală la locul de muncă.
  • Locurile în care puteți merge fără certificat: la serviciu, la alimentară/hypermarket (cu condiția să nu fie în interiorul unui mall), la benzinărie, farmacie, într-un lăcaș de cult, mijloace de transport în comun etc.
  • Locurile unde se poate intra doar cu forma de certificat vaccin + trecut prin boală (fără testare): restaurante, cafenele, anumite părți din mall-uri, cinematografe, spectacole, săli de fitness, piscine interioare, evenimente, săli de jocuri, locuri de joacă pt copii, jocuri de noroc, târguri-talciocuri.
  • Locuri unde se poate intra cu varianta de certificat vaccin + trecut prin boală + testat: instituții publice centrale și locale (de ex. primării, spitale de stat, Anaf etc), regii autonome, operatori economici cu capital public, „operatori economici care funcționează în clădiri cu birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan”
  • Totuși, instituțiile de la punctul anterior au obligația să asigure tuturor o formă de acces la serviciile publice oferite, în situații urgente, prin: organizarea activității în mediul online, în spații deschise, la ghișee dispuse direct în exteriorul clădirilor sau „în orice alte condiții care să asigure respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii Sars-Cov-2”
  • Circulația între 22.00-05.00 este interzisă persoanelor nevaccinate, cu mai multe excepții pe care le veți găsi în HG dacă descărcați PDF-ul de mai jos.

Tot ce este între ghilimele este citat din HG! Hotărârea are 7 pagini, astfel încât ar fi greu de cuprins toată într-un articol, dar o puteți descărca mai jos ca să-i vedeți prevederile exacte. Rețineți doar că sursa oficială de informare rămâne Monitorul Oficial, restul (TV, publicații) sunt interpretări mai mult sau mai puțin corecte.

UPDATE - 26.10.2021

Ulterior emiterii hotărârii de mai sus, Guvernul a mai emis o hotărâre în completare, respectiv HG 1161/2021, pe care o puteți descărca mai jos și studia în detaliu.

  • Practic persoanelor nevaccinate le sunt accesibile: locul de muncă, benzinăriile, farmaciile, magazinele alimentare, mijloacele de transport în comun și instanțele de judecată. În alte instituții publice se poate intra pe bază de test, chiar dacă aceste instituții/birouri sunt în centre comerciale.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa