Coronavirus – aspecte legale și economice
La data de 08.03.2020, secretarul de stat Raed Arafat a anunțat o serie de măsuri preventive pentru limitarea răspândirii coronavirusului, aplicabile până la data de 31.03.2020. Dincolo de prevenție, aceste măsuri au un puternic impact economic asupra unor categorii de întreprinzători, organizatori de evenimente etc.
Pe scurt: se interzic activitățile la care participă peste 1000 de persoane, fie că sunt publice sau private, în aer liber sau într-un spațiu închis, iar cu privire la adunările care presupun sub 1000 de persoane, acestea vor trebui aprobate de către direcțiile locale de sănătate publică. Secretarul de stat Horațiu Moldovan a declarat cu privire la cele din urmă că „se va lua în considerare densitatea mulțimii și spațiul în care se găsesc participanții. Va fi luată în vedere natura evenimentului și a contacților, e vorba de tipuri, dacă e vorba de copii, adulți, etc. De asemenea, dacă participanții sunt înregistrați sau nu. Vom lua în vedere posibile expuneri la coronavirus anterior acestui eveniment. Vom lua în considerare vârsta pacienților. Foarte important e și scopul sau tipul acestei activități existând diferențe între manifestările de tip religios, sportiv, politic. E luat în calcul modul călătoriei prin care vin participanții”. Alte măsuri au vizat activitatea școlară sau interzicerea accesului studenților de la medicină și rudelor pacienților în spitale, precum și informarea celor care călătoresc cu avionul spre România din zonele afectate, cu escală, că vor intra automat în carantină odată ajunși pe teritoriul țării. Părăsirea carantinei se poate pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, întocmindu-se dosar penal pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, potrivit art. 352 Cod Penal. Momentan, zborurile directe înspre și dinspre Italia au fost suspendate până la 23 Martie.
Cei care vor intra în țară prin punctele terestre de trecere a frontierei vor fi obligați să completeze o declarație pe propria răspundere cu privire la faptul că nu vin dintr-o zonă afectată de virus. Completarea acesteia cu informații false constituie infracțiunea de fals în înscrisuri și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, potrivit art. 326 Cod Penal. Aceeași pedeapsă este aplicabilă celor care ajung cu avionul în țară prin diverse escale și nu declară că vin dintr-o zonă de risc.
Dintre întreprinzători, cei imediat afectați, pe lângă transportatori și companii aeriene, sunt organizatorii de competiții sportive, concerte, festivaluri, târguri, evenimente care adună peste 1000 de persoane. Organizatorii evenimentelor cu sub 1000 de persoane vor obține, probabil greu, avizul DSP pentru desfășurarea evenimentelor. Dar ce facem cu locurile care adună în mod obișnuit un număr mare de oameni, fără a fi un eveniment, de exemplu open space-urile din clădirile business sau mall-urile? Din punct de vedere al prevenției, e irelevant dacă e un eveniment singular, anual, săptămânal sau pur și simplu un loc frecventat zilnic de mulți oameni, importantă fiind adunarea oamenilor în sine și faptul că probabilitatea de transmitere crește pe măsură ce numărul oamenilor aflați în același loc crește.
Pe de altă parte, dreptul la liberă circulație este garantat de articolul 25 din Constituția României ” dreptul la liberă circulație, în țară și în străinătate, este garantat”. De asemenea, libertatea întrunirilor e garantată prin art. 39 din Constituția României ”Mitingurile, demonstrațiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere și se pot organiza și desfășura numai în mod pașnic, fără nici un fel de arme.”
Exercițiul unor drepturi poate fi restrâns în condițiile art. 53 din Constituția României, respectiv ”Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.” Și acum vine partea importantă, alineatul 2 ” Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.”
Iar aici pot interveni multe discuții și interpretări. Este acest virus, din punct de vedere medical, un pericol atât de mare pentru populație ca să justifice restrângerea unor drepturi? A fost această măsură aplicată nediscriminatoriu? Potrivit mai multor articole de profil, acest virus este asemănător cu unul gripal iar rata de mortalitate este sub 5%. Este această situație suficientă pentru a declanșa restrângerea unor drepturi? O statistică cu privire la circulația rutieră a constatat că 3700 de persoane își pierd viața zilnic într-un accident rutier, la nivel global. Cu toate astea, nu s-au interzis autoturismele până acum. În orice caz, există o panică la nivelul statelor în legătură cu răspândirea acestui virus, însă aceasta nu este justificată de gravitatea virusului ci de lipsa infrastructurii și incapacitatea statelor de a îngriji un număr mare de persoane infectate în cazul în care ar trebui internate.
De aceea, măsurile personale de igienă și protecție sunt importante, respectiv spălarea pe mâini, evitarea aglomerărilor de oameni, acoperirea gurii când tușiți sau strănutați, purtarea măștii medicale în cazul în care sunteți răcit sau în prezența persoanelor răcite, măsuri comunicate în repetate rânduri de Guvernul României.
Revenind la măsurile restrictive generale, acestea au fost aplicate și în alte țări, impactul lor asupra piețelor financiare fiind devastator, înregistrându-se pierderi de peste 20% la nivel mondial doar în ultima lună. O categorie aparte afectată de aceste mișcări ale pieței este cea a transportatorilor care, în ciuda faptului că petrolul a înregistrat o scădere de peste 30%, va acumula pierderi masive din cauza restricțiilor de circulație.
Conform mai multor specialiști din domeniu, ne așteaptă, din nou, o mare recesiune care deja exista cu cel puțin un an înainte de nașterea acestui virus și care va fi pusă pe seama virusului, neavând, în realitate, nicio legătură.
Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.