Blog

6 minute - Timp de citire (1124 cuvinte)
Investește deștept! Investește în propria ta liniște!
10
  25-11-2022
  1370
  0

Investește deștept! Investește în propria ta liniște!

În ce să investesc cu atâtea crize în cascadă anunțate? Unde mă retrag dacă războiul se extinde? Ce investiție e sigură? Aurul? Arta? Cripto? Locuințe de lux în Dubai? Sau în Spania? Mediul online e plin de reclame la cele de mai sus însă o singură investiție e cu adevărat profitabilă – investiția în tine, investiția care îți permite să ai un plan B în caz că lucrurile o iau razna, investiția care îți poate oferi o viață nouă în cazul în care ești forțat să o părăsești pe cea veche. Cu alte cuvinte, investiția care îți poate oferi liniște sufletească la nevoie dar îți și produce un venit frumos chiar dacă nu vei fi forțat de împrejurări să pleci din locul în care ești acum.

Pe timpul pandemiei și de la începutul războiului din Ucraina, am tot auzit 2 variante de plan B repetate la nesfârșit: (1) retragerea la țară/în munți în România și (2) părăsirea Europei, care e un Titanic în scufundare, și retragerea pe o insulă sau într-o zonă tropicală ferită de vicisitudinile vremurilor. Adică, în ambele cazuri e vorba despre o investiție imobiliară bine gândită.

Ca și avocat care a trăit 40 de ani în România, ca și om care apreciază mai mult muntele cu aerul său tare decât marea, ca și deținător al unei case la țară într-o zonă muntoasă, părea că alegerea a fost deja făcută pentru mine, era simplu. Până când, aprofundând detaliile ambelor variante, am început să observ mai multe minusuri la varianta 1 față de varianta 2. Poate unul dintre principalele minusuri e constituit de poziția geografică a României în Balcani, la frontiera dintre Occident și Orient, într-o zonă de interes pentru marile puteri, zonă care a cunoscut mult zbucium în trecut și care va continua să cunoască și pe viitor. Un alt aspect care m-a îndreptat înspre varianta 2 a fost lipsa de autonomie reală a țării noastre și, de altfel, a cam tuturor țărilor din construcția numită UE, cu politicile sale tot mai aberante pe zi ce trece.

Prin urmare, am concluzionat că orice variantă europeană e de evitat (Spania, Italia etc). Dubai sau alte țări arabe, musulmane, nici măcar nu le-am considerat demne de a fi luate în calcul, având diferențe culturale majore față de o țară creștină ca a noastră și un impediment de limbă aproape imposibil de surmontat (cel puțin pentru mine), precum și temperaturile inumane specifice climei deșertice. Cam aceeași poveste și cu țările asiatice (Indonezia, Bali, Thailanda etc) – sunt țări exotice potrivite pentru o vacanță și cam atât, când părăsești perimetrul resortului de 5* nu prea îți place ce vezi. În plus, acea zonă a Pacificului are un sezon ploios absolut deprimant și fenomene extreme dese și intense (taifunuri, tsunamiuri etc). Nu în ultimul rând, în zonă se află China, care e posibil să nască conflicte regionale oricând. Africa a picat și ea la analiză din cauza lipsei infrastructurii, diferențelor culturale, lipsei de siguranță și a temperaturilor extreme.

Astfel, am redus harta lumii la America de Sud și America Centrală. E de înțeles că zonele „civilizate”, unde totalitarismul câștigă zilnic teren, sunt de evitat. Prin urmare, am început să aprofundez zona Americii de Sud și a Americii Centrale prin intermediul mai multor filtre, economice și sociale. Din analiza mea, câteva țări, precum Costa Rica sau Uruguay au ieșit destul de bine, însă una s-a diferențiat net de celelalte – Republica Dominicană.

Dincolo de faptul că e un paradis natural în centrul Mării Caribilor, cu temperaturi relativ constante pe tot timpul anului, cu un pământ extrem de fertil, cu fenomene extreme rare și de o intensitate redusă (uragane), Republica Dominicană este țara cu cea mai mare creștere economică din zonă și cu cel mai mare aflux de străini, atât turiști cât și expați care aleg să se mute în această țară. Ca urmare, am ales-o și mă felicit pentru alegere.

Sigur că ar fi prea mult de expus aici toată analiza pe care am făcut-o în decursul a peste 6 luni, dar oricum consider că, în fața unei mișcări mari precum o investiție în Republica Dominicană, e imperios necesar ca fiecare să își facă propria analiză. O să vă dau, pe scurt, câteva motive care m-au determinat pe mine să aleg Republica Dominicană și să mă aflu, în prezent, în Punta Cana:

  • e o țară creștină și democratică, aspecte extrem de importante deoarece se reflectă în tot – de la obiceiuri culinare la sistemul politico-administrativ și cel de drept, toate similare cu ale noastre.
  • se vorbește spaniolă, o limbă din familia celor romanice din care face parte și limba română, deci relativ ușor de învățat.
  • beneficiază de o climă caldă tot timpul anului, un sol fertil care permite o varietate de fructe și legume proaspete tot timpul.
  • e o țară sigură și prietenoasă cu străinii, bineînțeles în anumite limite care depind și de comportamentul străinului.
  • încurajează investițiile străine prin tot felul de stimulente fiscale, ca urmare investitorii nu întârzie să apară.
  • se conduce pe partea dreaptă. 😊
  • prețurile sunt accesibile – de exemplu pentru aceeași bani pe care îi cheltui la noi pe un apartament spațios sau o vilă (să zicem între 150.000 și 250.000 Euro) poți găsi aici un apartament spațios într-un rezidențial închis (gated community), cu piscină și pază privată 24 din 24, la 10 minute de plajă. (sigur, dacă vrei chiar pe plajă, prețurile cresc)
  • prețurile la cheltuieli zilnice sunt accesibile, inclusiv curent de exemplu – eu plătesc o idee mai mult decât plăteam lunar în România.
  • Investițiile au un ROI real foarte bun (în jur de 10%), adică sunt profitabile – marea majoritate a investitorilor (americani, canadieni și ruși în principal) cumpără unul sau mai multe apartamente sau vile pe care le dau în chirie (pe termen lung sau în regim Airbnb) iar veniturile sunt garantate datorită numărului mare de turiști (peste 5 milioane) care vin anual în vacanță. (din acest motiv, timpul perfect pentru investiții aici e chiar acum cât prețurile încă au un nivel normal, accesibil)

Ar mai fi și altele însă, așa cum ziceam, fiecare e dator să-și facă propria analiză. În orice caz, un om înțelept își pregătește din timp o alternativă, un plan B și face o investiție profitabilă reală, pe verificate și în urma unei analize minuțioase, nu determinat de textele motivaționale de pe rețelele de socializare. Despre Republica Dominicană, în special despre zona Punta Cana, găsiți material berechet atât pe Google cât și pe Youtube. Dacă timpul îmi va permite, voi adăuga și eu video-uri despre zonă.

Altfel, în ceea ce mă privește, sunt mulțumit de alegerea mea și sunt dispus să ajut orice român de al meu care se gândește serios să facă o investiție aici. Dacă propria voastră analiză vă îndreaptă spre Republica Dominicană, contactați-mă.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa