Noutăți

3 minute - Timp de citire (510 cuvinte)
modificari-codul-muncii-0923
3
  30-09-2023
  1141
  0

Noi modificări ale Codului muncii aflate în dezbateri

În data de 25.09.2023, câțiva parlamentari au depus o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Codului Muncii, cu scopul de a aduce o mai mare flexibilitate în raporturile de muncă. Inițiativa, înregistrată la Senat cu numărul B536/2023, vizează în special contractele cu timp parțial și include o serie de prevederi menite să schimbe modul în care programul de lucru este gestionat, responsabilitatea salariaților în cazul suprapunerii programelor de lucru și compensarea muncii suplimentare prin ore libere plătite.

Una dintre principalele modificări propuse se referă la contractele cu timp parțial. Parlamentarii doresc ca în aceste contracte să fie prevăzută obligatoriu fie repartizarea programului de lucru, fie menționarea documentului în care este stabilită această repartizare, precum și specificarea termenului minim în care salariatul trebuie informat cu privire la programul său de lucru. Această schimbare urmărește să ofere o mai mare flexibilitate, permițând modificarea programelor de lucru fără a necesita modificarea contractului de muncă de fiecare dată.

De asemenea, propunerea vizează și chestiunea responsabilității în cazul suprapunerii programelor de lucru. Parlamentarii propun completarea listei de obligații ale salariaților cu obligația de a se asigura că programele de lucru nu se suprapun, în cazul în care un salariat lucrează cu mai mulți angajatori sau la același angajator.

În ceea ce privește compensarea muncii suplimentare prin ore libere plătite, actuala lege prevede o perioadă de 90 de zile pentru această compensare. Cu toate acestea, parlamentarii propun ca, în cazul în care există acord colectiv, această perioadă să poată fi extinsă până la 180 de zile. Aceasta ar permite angajaților și angajatorilor să gestioneze mai bine munca suplimentară în funcție de necesități.

Un alt punct important este repausul dintre două zile de muncă. Parlamentarii consideră că prevederile actuale nu sunt suficient de flexibile și pot aduce dificultăți în cazul salariaților care doresc să presteze muncă suplimentară. Astfel, se propune ca durata minimă a repausului săptămânal să fie redusă de la 12 la 11 ore consecutive, pentru a se alinia cu minimul prevăzut de directiva europeană Directiva Europeană 2003/88/CEE.

De asemenea, se propune posibilitatea reducerii repausului săptămânal până la 42 de ore, pentru o perioadă de până la maxim trei luni într-un an calendaristic, prin negociere în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, cu condiția ca lucrătorii să primească un spor la salariu de cel puțin 75% din salariul de bază. În prezent repausul săptămânal obligatoriu este de 48 de ore, conform art.137 alin.1 din Codul muncii.

În final, propunerea legislativă prevede eliminarea dreptului salariaților la cel puțin zece zile consecutive de concediu de odihnă neîntrerupt. În prezent, art. 148, alin.5 din Codul muncii prevede că “în cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt”. Conform propunerii legislative, acestă prevedere ar urma să fie abrogată.

Propunerea legislativă privind modificarea și completarea Codului Muncii are ca obiectiv central creșterea flexibilității în raporturile de muncă însă rămâne de văzut dacă impactul acestor modificări va fi sau nu unul pozitiv.

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa