Daune auto, asigurari, despagubiri

Daune auto, asigurari, despagubiri

În cazul în care ați fost implicat într-un accident rutier produs din vina altui conducător auto, în urma căruia au rezultat daune materiale și vătămări ale integrității corporale și sănătății, aveți dreptul la repararea integrală a prejudiciului cauzat, care se compune din pierderea efectiv suferită, beneficiul nerealizat și daune morale.

Pentru recuperarea prejudiciului trebuie să vă adresați asiguratorului RCA al autoturismului care se face vinovat de producerea accidentului. Daunele vă vor fi acordate chiar și dacă autorul accidentului a rămas neidentificat, dar a fost identificat autoturismul și acesta este asigurat.

Potrivit Legii nr. 132/2017, limitele maxime pe care le poate acoperi asigurarea RCA în cazul unui accident sunt: 1.220.000 Euro - pentru prejudicii materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, și 6.070.000 Euro - pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident (daune morale), indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.

De asemenea, despăgubirile se acordă atât victimelor aflate în autoturismul nevinovat de producerea accidentului cât și persoanelor aflate în interiorul autoturismului care a produs accidentul, cu excepția șoferului vinovat. Prin urmare, chiar dacă șoferul mașinii în care v-ați aflat se face vinovat de producerea accidentului, provocându-vă astfel vătămări, aveți dreptul la despăgubiri.

Refuzul des întâlnit al societăților de asigurare de a acorda despăgubiri la nivelul cuvenit și încercarea acestor societăți de a determina victimele unor accidente să accepte compensații mult sub valoarea reală a prejudiciului, conduc adesea la procese în fața instanțelor judecătorești și, implicit, la nevoia de a fi asistat și reprezentat de către un profesionist în domeniu.