3 minute - Timp de citire (625 cuvinte)
Scrisoare deschisă privind abuzurile de la Timișoara din 20.03.2021
12
  25-03-2021
  8193
  0

Scrisoare deschisă privind abuzurile de la Timișoara din 20.03.2021

Către
       Ministrul Afacerilor Interne
       Dl. Lucian Nicolae Bode

Stimate domnule ministru,

Subsemnatul, Alexandru Mușătoiu, în calitate de cetățean al României domiciliat în municipiului Timișoara, cu ocazia trimiterii Corpului de Control în vederea investigării evenimentului în care a fost implicată dna. consilier local Munteanu Ana, vă rog insistent să investigați, de asemenea, evenimentele abuzive petrecute în zona pietonală centrală a municipiului Timișoara la data de 20.03.2021, respectiv:

1.    Blocarea abuzivă a accesului cetățenilor în zona pietonală centrală a orașului de către Jandarmeria Română și Poliția Română fără o bază legală, fără motiv și fără o explicație plauzibilă. Carantina nu poate sub nicio formă explica acest blocaj.
2.    Cetățenilor li s-a explicat că există un ordin intern pentru blocarea accesului în zona centrală – vă rog să stabiliți cine a dat respectivul ordin și pe ce temei. Aparent, blocajul descris la punctul 1 a fost ambiția unei persoane sau unor persoane, însă o ambiție ilegală și abuzivă.
3.    Refuzul abuziv al mai multor jandarmi și polițiști de a se legitima la cererea cetățenilor care erau legitimați și verificați pentru declarațiile pe propria răspundere.
4.    Introducerea abuzivă a mai multor cetățeni în dubele Jandarmeriei și transportarea acestora la Secția 1 Poliție sub pretextul legitimării deși aceștia se legitimaseră deja la fața locului.
5.    Încătușarea și introducerea în mașinile Jandarmeriei a unor cetățeni fără ca aceștia să fi fost agresivi în vreun fel, să dețină arme sau obiecte periculoase, deci fără să existe cel mai mic indiciu al săvârșirii unei fapte de natură penală sau contravențională.

Subliniez că toate evenimentele descrise mai sus au avut loc înainte de orice formă de protest a cetățenilor din data de 20.03.2021. Prin urmare, chiar dacă forțele de ordine dețineau informații că ar urma să existe o formă de protest, această purtare abuzivă, intimidantă și lipsită de orice justificare rațională a avut loc înainte de orice formă de protest și a vizat toți cetățenii care circulau prin zona centrală. Precizez de asemenea că în zona centrală nu se desfășura niciun eveniment care să justifice blocarea accesului cetățenilor, era pur și simplu gol.

Potrivit Legii nr. 55/2020, cetățenii care nu purtau mască și/sau nu dețineau o declarație pe propria răspundere, puteau fi sancționați contravențional conform legii. Însă orice acțiune suplimentară sancționării contravenționale, a fost o restrângere nejustificată a dreptului la liberă circulație prevăzut de art. 25 din Constituția României, constituind infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 al. 2 Cod Penal.

De asemenea, potrivit art. 16 din Legea nr. 60/1991 „Comandanţii organelor locale de poliţie şi jandarmerie sau persoanele desemnate de aceştia au obligaţia de a asigura protecţia participanţilor”, iar potrivit art. 26 constituie contravenție ”instigarea prin orice mijloace, iniţierea sau recurgerea la acţiuni violente sau alte manifestări, cu intenţia de zădărnicire ori tulburare, în orice mod, a adunărilor publice”.

Cu toate că fiecare cetățean are dreptul de a formula plângere penală împotriva celor care au comis aceste abuzuri, dată fiind amploarea și notorietatea publică a evenimentelor din 20.03.2021, cred că se impun justificări publice cu privire la faptele semnalate, sancționarea celor responsabili și, eventual, oferirea unor scuze publice față de cetățenii abuzați care nu au făcut altceva decât să exprime o nemulțumire într-un mod pașnic.

Aparent, unele organe ale administrației publice locale din municipiului Timișoara folosesc aceste forțe de ordine pentru intimidarea cetățenilor, când, de fapt, scopul lor este tocmai de a proteja cetățenii. Conform multor păreri, un eveniment de o asemenea gravitate nu s-a mai petrecut în Timișoara din anul 1989.

Pentru a vă informa și edifica cu privire la situația reală din zona pietonală centrală și la conduita organelor de ordine la data de 20.03.2021, vă ofer următoarele link-uri:

https://www.stiripesurse.ro/grav-jandarmii-din-timisoara-au-interzis-accesul-protestatarilor-in-piata-operei-unde-s-a-murit-pentru-libertate-la-revolutia-din-1989_1701315.html

https://adevarul.ro/locale/timisoara/forte-ordine-impresionante-blocat-centrul-timisoarei-nu-putut-trece-cordoanele-jandarmilor-politistilor-foto-video-1_605629125163ec42711c119d/index.html

https://www.facebook.com/watch/?v=902869480282586

https://www.facebook.com/100025095760672/posts/874922563354261/

În speranța că veți clarifica aspectele semnalate,

Cu deosebită considerație,
Alexandru Mușătoiu

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa